perjantai 12. kesäkuuta 2015

Kaupoissa Näkyvää: 4th Of July (Itsenäisyyspäivä)

Luullakseni tassa erilaisia pienia paukkupommeja. Vieressa lippalakkeja ja paapantoja.

Täällä on useita päiviä tai juhlia, joiden lähestyminen näkyy kaupoissa. Suurin on tietenkin joulu. Sen kanssa on pikkuisen rauhoituttu, mutta eräänä vuonna Walmart toi joulukoristeet ja muun krääsän kauppaan jo elokuun lopulla, heti kun 'back to school' eli koulutarpeitten myynti oli lopuillaan. 

Nyt lähin suuri juhla on '4th of July', heinäkuun neljäs, eli täkäläinen itsenaisyyspäivä, joka on varsinainen karnevaali. Joka kaupunginosa järjestää suuren ilotulituksen. Yleensä ennen  ilotulitusta on konsertti tai muuta viihdettä. Paikalla myydään mm. hot doggeja ja neonvalotikkuja. Päivä on vapaapäivä (paitsi vähittäiskaupassa) - tänä vuonna se osuu lauantaille, mutta esim. mieheni saa siita vapaapäivän, jonka voi sitten pyytää pidettäväksi  haluamanaan päivänä.

Rakettien ampuminen on Ohiossa luvanvaraista (esim. pienet paukkupommit ovat sallittuja), mutta ei se ihmisiä hidasta. Melkein jokainen talo, jossa on juhlat ampuu raketteja. Tätä olisi liian hankala valvoa niin etta yksityisiä ilotulituksia riittää. Paukuttelua kestaa yleensä ainakin viikon verran, koiraparkani (vanhempi) on aina kauhuissaan siitä.

Kaupoissa myydään tähtisädetikkuja juuri itsenaisyyspäivää varten. Ostan niitä aina silloin tälloin joulua varten (jolloin niitä ei myydä), kun täkäläiset eivät kerran ymmärrä kunnon joulutapojen päälle. Mutta hyasintit ovat täällä myos vain kevätkukkia, ja minulle ne ovat joulutuoksuja!

Juuri nyt, kuukautta ennen, kaupat ovat täynnä erilaista USA:n lipun väreissa koreilevaa tavaraa. Tavaraa alkoi olla esille jo viikkoja sitten. Tämän jutun kuvat ovat Meijerin tarjonnasta (postaan varmaan viela muittenkin kauppojen valikoimista erikseen, ainakin Walmartin). T-paidat, joissa on Amerikan lippu ja vuosiluku ovat myynnissä.  Samoin varsinaiset Amerikan liput - täällä lippuja ei tarvitse poistaa yöksi, ne saavat liehua ulkona 24 tuntia vuorokaudessa. Ihan meidän alueellakin on pari taloa, joilla on oma pieni lipputanko. Tangossa liehuu yleensa Yhdysvaltain lippu, mutta jenkkifutiskauden aikaan se usein vaihtuu OSU:n (Ohio State University) lippuun.

Piknikit ja erilaiset ruokajutut ovat itsenaisyysypäivänä  suosittuja. Kaupat alkavat tarjota uutta, tuoretta maissia juuri itsenäisyyspäivää varten. Grillatut maissintähkät ovat nameja! Kaupungit järjestävat myos paraateja, mutta niitä en ole kaynyt seuraamassa. Hot dog -nakkeja ja sämpylöitä on tarjouksessa juhlaviikolla. Ja tietysti Amerikan lipun väreillä koristetut paperilautaset, lautasliinat, pöytäliinat ja juomalasit käyvät kaupaksi.

Postitan kyllä enemmän varsinaisesta itsenaisyyspäivästä kunhan se on lähellä/käynnissä. Nyt vain halusin esitella kauppojen valikoimaa. Itsenaisyyspäivän jälkeen seuraava iso myyntikampanja taitaa olla 'back to school' eli 'takaisin kouluun'. Täällä koululaiset joutuvat ostamaan itse tarvikkeensa: kynistä, viivottimista ja vihkoista alkaen.

Paukkuvia tuotteita ja tähtisädetikkuja.

Amerikan lippuja. Liput muuten saavat täällä olla esillä läpi yön.


Pöytäliinoja ja lautasen alusia.

Vaatteet Amerikan lipun väreissä ovat suosittuja. Tässä t-paitoja ja joogahousuja.

Myos vauvat voivat osoittaa kansallishenkeään.

T-paitoja koristeltuina mm. ilotulituksen kuvilla.

Ja lippalakkeja.

Sukkia ja bandanoita.



Ja tietysti varvastossuja (flip flops)

En tiedä haluaisitko pitää näitä muulloin kuin Itsenäisyyspäivänä.


Potkupukuja ja lasten vaatteita.

Pyyhkeitä keittiöön tai piknikille.

Sekalaista tarjontaa.

Piknikille mm. paperilautasia ja lautasliinoja (itse ostin noita lautasliinoja).

Tiaroita, bandanoita, huiskuja, helminauhoja, tatuointeja...



Serpentiinejä täällä ei muuten tunneta. Konfettia, eli paperisilppua heitellään kyllä ahkerasti.

4 kommenttia:

  1. Onko siellä tämä itsenäisyyspäivä yleinen vapaapäivä?

    VastaaPoista
  2. Joo normaaleille ei-kaupan alan tyontekijoille se onb vapaapaiva. , Pankit, postit, toimistot jne. kiinni. Vahittaiskaupat ovat auki - Costco on niita harvoja, joka on kiinni. Vahittaiskaupat ovat kiinni vain Joulupaivana ja suurimman osan kiitospaivaa. Ja jotkut paasiaissunnuntaina. Muuten ovat sitten aina auki joka paiva.

    VastaaPoista
  3. Juhlitaanko siellä juhannusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei juhlita - vappu ja juhannus ovat molemmat taalla tuntemattomia. Tama 4th on ainoa kesakauden iso juhla.

      Poista