tiistai 16. kesäkuuta 2015

Eksoottisia mielimausteitani

Harissa-maustesekoitusta jauheena.


Olen viime vuosina alkanut tykätä tosi paljon tulisesti maustetusta ruuasta. Alkuvuosina kun menimme ulos syömään kiinalaista ruokaa, mieheni hikoili aina tulisen General Tso's -kanan kanssa, ja minä tilasin esim. valkosipulikanaa tai sitruunakanaa. Ruokalistalla suurin osa tilaamistani annoksista oli kuvailtu houkuttelevasti tyylin  'kanaa ja vihanneksia ruskeassa kastikkeessa'.

Näitä ruskeita kastikkeita oli varmaan erilaisia, vihannekset kylla vaihtelivat. Mutta kaikki maistui samalta, eika makua ollut paljon. Sitten päätin yrittää basilikakanaa, joka oli kuvailtu 'kanaa ruskeassa tulisessa basilikakastikkeessa'. Ja jopas alkoi kiinalainen ruoka maistua! Tulista oli, mutta niin maukasta. Välillä taisi olla autenttisempi kokki töissä, silloin kanasta maistui kaksi ensimmäistä suupalaa, ja sen jälkeen sitten suu oli niin tulessa etta vedet alkoi valua silmistä.

Taman jälkeen olen ihastunut muun muassa maustekkaisiin thai-ruokiin. Suosikkejani ovat esim. Drunken Noodles, Green Curry Chicken ja edelleen Basil Chicken eli se basilikakana. Olemme muuttaneet alkuajoista kaupungin toiselle puolelle, niin että emme enää syo tai tilaa kiinalaista sieltä alkuperaisestä ravintolasta. Mutta onneksi täällä on lähellä Chi Thai, joka tekee kaupungin parasta Thairuokaa minun mielestani.

Kotona laitan usein Chicken Satayta. Olen siita kerran aikaisemmin jo postannut, mainitsenpa tässä nyt muutaman sen ainesosan. Suomessakin varmaan saa jo ihan kivasti etnisia mausteita ja raaka-aineita - ainakin siella vieraillessani Oulun Stockmannilla oli hyvä valikoima, harmi että se lopetti/lopettaa(?).

Satay-marinadi valmistetaan kookosmaitoon. Siihen sitten minä lisään mm. palmusokeria, maustekurkumaa, mustapippuria ja valkosipulia. Lisäksi tarvitaan kuivattua cilantroa, eli korianterin lehtia.  Sriracha, tulinen chilikastike on ehdoton. Mieheni lisää sita usein jo valmiiksi maustetun satayn paalle, hän pitää siis vieläkin tulisemmasta kuin minä.


Punaiseen Thaicurryyn tai juuri satayhin käytän lisaäksi myös valmista punaista currytahnaa. Se oli ennen niin tulista, etta puoli teelusikallista riitti maustamaan koko ruuan. Nykyään se on miedompaa, ja sitä tarvitaan enemmän.


Fish sauce eli kalakastike on valmistettu hapatettujen kalojen käymisliemestä! Se korvaa aika lailla suolan, ja on hyvin tyypillinen ainesosa etenkin thairuuissa.


Jos pysyttelen viela aasialaisissa ruuissa, srirachan lisaksi, tai sen tilalla käytän usein chili-valkosipulikastiketta. Se on vähän vähemmän tulista ja paksumpaa kuin sriracha. Samassa kuvassa näkyy purkki lähi-idän makuihin kuuluvaa Shawarma-maustesekoitusta. Se on yksi näitäostoksia, joita en ole kokeillut, mutta piti ostaa.


Gochujang - korealaista punapippuritahnaa olen laittanut joskus kanaan. Tassapa sitä kahta eri merkkiä. En ole kokeillut viela Annie Chung -merkkia.


Garam Masala on intialainen maustesekoitus.  Minun versioni etnisista ruuista saisivat monet varmaan repimään pelihousunsa, mutta käytän näitä maustesekoituksia vähän miten sattuu. Garam Masalaa lisään maustamattomaan jogurttiin ja marinoin kananpaloja siinä aamusta asti. Marinoinnista poistamisen jälkeen paistan palat pannulla kuutioitujen tomaattien  kanssa. Kivan eksootista siitä tulee vaikka se ei ole aitoa kana tikka masalaa.

Vasemmalla purkki sumakkia (ei pidä sekoittaa myrkkysumakkiin). Ostin sitä, kun jossain kokkiohjelmassa laitettiin sita uunissa paahdettavien perunalohkojen päälle. Ihan kiva maku, vahan hapan. On kuulemma hyvää myos riisin kanssa. Voi käyttää myös marinoinnissa.


Mutta vihdoin se tämän hetken suosikkimausteeni: Harissa. Alkuperäisesti harissa on tulista tahnaa, jota käytetään Pohjois-Afrikkalaisissa ruuissa. Itse olen sitä ostanut Amazonista purkkimausteena. Purkit ovat aika pieniä, niinpa minulla on niita pienoinen varasto. Jauheen voi sekoittaa tahnaksi veden kanssa, mutta pidän siita ihan sellaisenaan. Mausteen tuoksu saa veden kielelle, ainakin minä pidän. Ainesosia on mm. paprikajauhe, chilipippuri,  kumina, korianteri ja valkosipuli. Mina yleensa öljyän kanan rintapalan ja ripottelen siihen sitten kunnon kerroksen harissajauhetta. Sitten ruskistan kanan pannulla ja viimeistelen uunissa. Tässä kuvassa viereisessa purkissa on Ras El Hanout -mausteseosta. Se on marokkolaista maustetta, taas piti ostaa kun huomasin pitaväni harissasta. En ole viela kokeillut, tämän ostin ihan viime viikolla.


Viime kerralla Costcosta ostin pari uuttaa tuttavuutta. Vasemmalla kookos-limetti -maustesekoitus. Sitä piti ostaa,  kun etiketissa oli kuva grillatuista katkaravuista. Kesällä grillaamme kovasti, ja rakastan katkarapuja.  Oikeanpuoleinen valkosipuli-sriracha -seos voi olla liian vahvaa käytettäväksi, mutta pitihan sitäkin hankkia.

 
Ghee eli kirkastettu voi nyt ei ole mauste, mutta mainitsen sen nyt, kun kerran puhun 'eksoottisista' ainesosista. Costco myi sita 3,5 paunan eli 1,6 kilon purkeissa. Se kestää hyvin korkean paistolämpötilan, niinpa se on hyvä tosi kuumalla pannulla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti