torstai 4. kesäkuuta 2015

Mustikka ei ole ihan mustikka


Ostin pari paivaa sitten ison kennon mustikoita. Siina mietiskelin, etta en enaa muista, milta oikea suomalainen mustikka maistuu. En ole koskaan ollut suuri mustikoiden ystava, mutta paatin nyt pitkasta aikaa ostan niita kun Costcossa tuli iso pakkaus vastaan.

Takalaiset mustikat ovat suuria, makeita mutta aika mietoja. Ne eivat ole edes sisalta sinisia. Tuskin naitten kanssa saisi edes kunnon tahroja aikaan! Teki mieli istua niitten paalle ja selvittaa tahraavaisuus, mutta paatin jattaa kokeilun valista... Otin pari kuvaa, joissa on myos puolikas mustikasta. Sisalta ihan vihreita vaikka kyseesa on taysin kypsa marja.

Tiedän, etta täällä mustikoita kasvatetaan 'teollisesti', eli metsään niiden peraan ei täällä kukaan lähde niinkuin Suomessa. Katsoin sitten uteliaisuuttani WikiPediasta, että millaisessa pensaassa nämä täkäläiset mustikat kasvavat, kun eivat kasva varvuissa.

Ja pensas voi kuulemma kasvaa nelimetriseksi! Ei todellakaan tarvitse kumarrella varpujen peraan. Googletin blueberryn kuvia, ja onhan pensailla kokoa, ja marjoilla runsautta!

Amerikkalaisen mustikan suku on WikiPedian mukaan 'Cyanococcus within the genus Vaccinium, ja tämä laji on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Suomalainen, tai eurooppalainen mustikka taas on ensinnäkin 'bilberry' eika 'blueberry'. Vaccinium on tämäkin, mutta Vaccinium myrtillus L. (anteeksi biologit etta teurastan tieteellisia nimiä/käsitteitä täällä).

No, onhan ne karpalotkin täällä erilaisia.. Niihin perehdyn tarkemmin joskus Kiitospäivän aikaan. Kalkkunan kanssa tykkään karpalohillosta!


2 kommenttia:

  1. Ei nuo oikeen mustikoilta näytä, enemmän tummilta viinirypäleiltä

    VastaaPoista