torstai 19. marraskuuta 2015

Ruokakaupoissa näkyvää - Kiitospäivää varten 1

Perunagratiinia, kastikkeita ja täytettä
Eilen kävin ostamassa meille Kiitospäivän kalkkunan. Ehkä olin vähän liian aikaisessa, mutta suurempaa kuin 20-paunaista (9 kiloa) en löytänyt, vaikka kävin kahdessa eri kaupassa. Mutta haluan kalkkunan sulamaan ajoissa. Jo 20-paunaiselle ehdotettu sulamisaika jääkaapissa on 5 päivää, ja aina oma kalkkunani on tarvinnut päivän, pari ehdotettua sulamisaikaa pidempään. Kaupoissa oli paljon tyhjiä hyllyjä, eli joko kalkkunat oli jo myyty melkein loppuun, tai ehkä ne menevät myyntiin vasta huomenna!

Nyt siis kalkkuna on kuitenkin jääkaapissa sulamassa, kiedottuina useisiin muovipusseihin, sillä sulamisnesteitä et halua ympäri jääkaappiasi. Jouduin muuttamaan useitten hyllyjen korkeutta, että kalkkuna mahtui alahyllylle. Mutta siellä se nyt on, ja sulaa hitaasti.

Ostan aina Butterball-merkin kalkkunan. Tämä on erityisesti 'young turkey', nuori kalkkuna, ilman hormoneja kasvatettu. Kaupoissa on myös joskus tarjolla ihan tuoreita kalkkunoita, jotka ovat 'always fresh, never frozen'.. Mutta kauppaketjuissa en luota tuohon. Kalkkuna voi olla tuore, kun se lähtee tukusta kohti määränpäätä. Mutta valitettavasti nykyään työvoimaa on niin vähän, että aamuyöstä kauppoihin tuleva ruokalasti yleensä kuskataan pakastimeen, koska sitä ei ehditä laittaa hyllyille/paikalleen heti saapumisen jälkeen. Ja aamulla sitten nämä  yön aikana jäätyneet 'koskaan pakastamattomat, aina tuoreet' kalkkunat viedään hyllyihin.. joissa ne sulavat. Muutaman kerran kaupoissa katsastin juuri tuoreita kalkkunoita, ja ne olivat kivikovia, ihan jäässä. (Ja olen tehnyt hommia supermarketissa, ja sen takahuoneessa ja tiedän, että tavara pakastetaan, jos sitä ei ehditä laittaa tuoreena hyllyyn).

No siis, ostan pakastetun kalkkunan, koska tiedän että se on pakastettu, ja sulaminen kestää aikansa.  Täytettä olen myös ostanut, ja karpalohilloa. Ensi viikolla varmistan, että minulla on tarpeeksi  perunoita muusiin, samoin kermaa muusiin ja kastikeeseen. Ostin tänään myös piirakan pohjan, teen kurpitsapiirakan sijaan bataattipiirakkaa. Pohjan ostan valmiina, mutta teen itse täytteen bataateista alkaen. Ja päällä Cool Whippiä!

Tässä nyt lisää kuvia valikoimista kaupoissa. Unohdin ihan ottaa kuvia turkey fryereistä, eli kokonaisille kalkkunoille tarkoitetuista uppopaistimista. Ne ovat aika suosittuja! (en kylläkään ole koskaan maistanut uppopaistettua kalkkunaa). Kaupoissa on myös pakasteankkoja, jos kalkkuna ei ole tarpeeksi hienoa! (Ostin yhdeksi Uudeksi Vuodeksi pakastetun ankan.. pirulainen kesti tunteja kokata, eikö maistunut miltään.. kanakin olisi ollut parempi. Ehkä ankankokkaustaitoni on puutteellinen, ehkä pakasteankka ei ole hyvä vaihtoehto...)

Täytteitä on paljon eri merkkejä ja makuja. Samoin erilaisia perunoita, pussimuusista gratiiniin ja scallopped potatoesiin , eli uuniviipaleperunoihin asti. Mutta kotitekoista sen olla pitää!

Täytettä


Kanalientä

keskellä täytettä, vasemmalla maissimuffinssijauhetta, oikealla kanalientä

Side dishejä varten erilaisia kurpitsoja


Kotitekoisen näköistä tai tuntuista täytettä


Butterballin  kalkkunoita, noin 15 paunaa.

Kalkkunoita, useaa eri merkkiä, kaikki 10 - 15 paunaa ( 4,5 - n.7 kg) - Sinivalkoinen merkki on Honeysuckle.


Täytettä  Giant Eagle -myymälässä

Purkeissa jamssia ja kurpitsaa, piirakoita tai vuokia varten

Perunoita .. tosin myös Buffalo wings -kanansiipisoosia, jota en tarjoaisi kalkkunan kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti