tiistai 24. marraskuuta 2015

Black Friday - Vuoden kiireisin ostospäivä



Kiitospäivän jälkeinen perjantai tunnetaan täällä Black Fridayna (musta perjantai). Nimi johtaa juurensa kirjanpidossa käytetyistä väreistä, yleensä ennen joulukautta tehtiin tappiota, joka merkittiin kirjoihin punaisella. Black Friday avaa joulukauden myynnin, ja kirjanpidossa väri muuttui punaisesta mustaksi, kun alettiin tehdä voittoa.
Walmartin Black Friday -mainos

Alennukset liikkeissä voivat olla valtavia, mutta näitä 'doorbuster'-tuotteita (esimerkiski suuria televisioita) on vain kourallinen myymälää kohti. Niinpä ne, jotka haluavat varmistaa juuri ko. tuotteen saamisen, jonottavat liikkeen oven takana tunteja, joskus tuntuu, että siellä ollaan jo yli 24 tuntia aikaisemmin. Koulut ovat kiinni Kiitospäivän pitkänä viikonloppuna, niinpä koko perhe voi mennä ostoksille perjantaina...

Televisioita on yleensä tarjouksessa

Aikanaan kun olin töissä Starbucksin kahviossa erään suuren tavarataloketjun sisällä, meillä oli aitiopaikat ovien aukaisemiseen. Kun ovet aukaistaan, ihmismassa syöksyy sisään kuin mutavyöry! Kaikki ostoskärryt oli otettu käyttöön noin 30 sekunnissa. Pikaisimmat painavat ilman ostoskärryjä liikkeen perille kohti televisioita vauhdilla, josta sadan metrin sprintteri voisi olla ylpeä! Yleensä TV:t ovat näitä' big ticket item'eitä, jotka saavat kansan liikkeelle, ja ne kaapataan mukaan minuutin, parin sisällä. Elektroniikka on yleensä sitä suosituinta Black Friday -materiaalia. 

Liikkeet palkkaavat yleensä off-duty poliiseja valvomaan tilannetta. Itse en ole mitään suurempia nujakoita kaupoisa nähnyt, mutta aina joskus uutisissa kerrotaan, kuinka esimerkiksi jossain Walmartissa puhkesi mellakka, kun ihmiset alkoivat riitelemään tavaroista. Joskus taas ihmisiä on loukkaantunut sisääntuloryntäyksessä.

Vielä muutama vuosi sitten kaupat olivat kiltisti kiinni Kiitospäivän ja aukesivat aamuviideltä Black Fridayna. Sitten yksi liike päätti avata jo myöhään Kiitospäivän iltana, ja muut seurasivat mallia. Sen jälkeen aukeamisajat ovat vain aikaistuneet, kun kaikki haluavat ensimmäiset ostajat juuri omana ketjuunsa. Tänä vuonna aikaisin taitaa olla J C Penney, joka avaa kolmelta iltapäivällä Kiitospäivänä. Useimmat liikkket näyttävät avaavan ovensa iltaviideltä tai kuudelta. 
J C Penney avaa kolmelta Kiitospäivänä



Tämähän tarkoittaa sitä, että liikkeitten työntekijöitten on oltava paikalle kun liike aukeaa. Ja paikalle on paras tulla, ettet nyt ole kuolemansairas. Työvuorotkin laitetaan kymmenen tunnin pituisiksi tavallisen kahdeksan sijaan. Aikaan oli vähän pelottavaakin mennä töihin ennen liikkeen avaamista. Ulkona oli jono, joka kiersi melkein rakennuksen ympäri. Siinä kun kävelet parkkipaikan perukoilta (työntekijöitten käsketään parkkeeraamaan mahdollisimman kauas pääovista, jotta kunnon parkkipaikat jäävät ostajille) kohti pääovea ja huomaat, että väkijoukko mulkoilee sinua pahansuovasti, ja alkaa kuulua jo uhkaavaa muminaa. Siinä sitä sitten kipität kohti ovea ja huutelet 'Olen töissä täällä, en yritä etuilla!' ja toivot, että ovea työntekijöille avaava henkilö on paikalla, ja nopea.

Tänä vuonna eroa on kuitenkin siinä, että useat ketjut tarjoavat tuotteet myös verkossa. Aikaisemmin verkkomyymälöillä oli erityisesti  oma Cyber Monday, eli viikonlopun jälkeinen maanantai, jolloin verkkokaupat laitoivat tuotteensa alennukseen. Nyt taitaa kuitenkin olla paras pitää silmällä sekä Black Fridayn että Cyber Mondayn tarjontaa, plus koko viikonlopun siinä välissä. Ja jotkut liikkeet aloittavat online-tarjoukset jo keskiviikkona.

Lelukauppa Toys R Us'n Black Friday -mainos


Target myy tarjouksia jo keskiviikkona
Ihmisiä tulee kuitenkin olemaan liikkeellä valtavasti. Jos sinulla ei ole pakottavaa tarvetta lähteä kotoa, pysy sisällä. Liikenne on kaaosmaista, ja liikkeitten parkkipaikoille on valtava tungos. Ja koska perjantai on vapaapäivä kouluista, esimerkiksi elokuvissa on myös täyttä. Usein perheet joko menevät ostoksille tai elokuviin. Tai tekevät molempia. Minä pysyn kotona miehen ja koirien kanssa! OK, selailen Amazonin ja parin muun verkkokaupan tarjouksia. Mutta ruokaa olen varannut riittämään yli viikonlopun. Kun kaupat ovat täynnä ostosvimmaisia ihmisiä ja kassajonot ovat pitkiä, ei kannata lähteä ostamaan pikaisesti litraa maitoa...

4 kommenttia:

  1. Kiitos kuvauksesta! Kuulostaa Stockmannin Hulluilta Päiviltä megakoossa. Tosiaan itsekin pysyisin kotona, jos tuo tarkoittaa vain yhtä päivää pois kaupoista. Ihminen muuttuu aika primitiiviseksi tommosissa tilanteissa. T. Syyskoira

    VastaaPoista
  2. Hyvää kiitospäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vanhempi koira herätti ja halusi ulos jo puoli kuudelta. Kiva, kun nyt ei ole niin kamala kiire kalkkunan kanssa kun on aikaa :)

      Poista