maanantai 9. marraskuuta 2015

Yhdysvaltain ilmavoimamuseo, osa 2 - Toisen Maailmansodan aikaisia lentokoneita



Toisen maailmansodan aikaisia koneita museossa on näytillä paljon. Monissa koneissa on mielenkiintoinen maalaus, kuten yllä olevassa Curtiss P-40E Warhawkissa. Suurimmat koneista olivat pommittajia, näytteillä on myös  Enola Gayta vähemmän tunnettu Nagasakin atomipommin  (Fat Man) pudottaja, Bockscar.  Bockscar on muunneltu Boeing B-29 Superfortress, raskas strateginen pommituskone, josta oli riisuttu puolustusaseet lukuuottamatta pyrstössä olevia konekiväärejä.

Museosa on myös replikat molemmista Japaniin pudotetuista atomipommeista. Suurempi Fat Man painoi yli 4500 kiloa ja tarvitsi superfortressin tapaisen koneen kantamaan sitä. Pienempi Little Boy painoi  4000 kiloa.

Vasta etsiessäni vähän lisätietoja muutamasta koneesta, opin että galleriassa kuulemma kummittelee. Etenkin kaksi koneista on mainittu. Toinen on juuri tuo Bockscar, jonka vierellä juoksemassa voi kuulemma öisin nähdä pienen japanilaisen pojan kummituksen. Toinen on pommikone Strawberry Bitch (tässä yhteydessä 'strawberry' viittaa punavaaleaan  hiustenväriin, strawberry blonde), joka on kuulemma yhden verkkosivun mukaan sen verran ilkeä, että on jopa kerran motannut mekaanikkoa päin läsiä. Ainakin konekiväärit kolisevat yöaikaan.  Kummitteli tai ei, yöaikaan en täällä haluaisi harhailla!






Näytteillä oli ainakin yksi Tuskegaa Airmen -yksikön käyttämä kone. He olivat armeijassa palveleita mustia sotilaslentäjiä. Vuonna 2012 julkaistu elokuva Red Tails kertoo juuri tästä yksiköstä.


Kuvia tulee lisää vielä  kolme osaa: Aasian rintaman sotien aikaisia koneita, kylmän sodan aikaisia, ja kuulentoihin liittyviä kuvia.


B-24 Bomber (B-alkuiset ovat pommikoneita) Strawberry Bitch






B-17 Flying Fortress

B-17


B-17:n konekiväärejä

Puikula keskellä on ballistinen ohjus

Etualalla harmaa saksalainen pintaohjus, joka lensi takana olevan raketin voimalla




V-2 ballistinen ohjus ( ballistic missile)


Messerschmitt Komet - rakettimoottorinen hävittäjä

Messerschmitt ME 263


Messerschmitt ME 163 Komet
Vesilentokone

B-29 Bockscar, Nagasakin atomipommin pudottaja

Vasemmalla Little Boy -pommin jäljennös, oikealla Fat Manin (keltamusta)




Japanilainen Ohka traineri



Galleriassa oli myös esillä sotaan osallistuneitten maiden lentounivormuja:

Yhdysvallat

Iso-Britannia

Brasilia

Saksa

Italia

Japani

Meksiko

Vitriinissä oli kunniamerkkejä: 1. Medal of Hunor, 2. Silver Star, 3. Distinguished Flying Cross 4. Air Medal, 5.  Purple Heart 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti