maanantai 28. syyskuuta 2015

Pehmeää ruokaa: misopohjainen sienikeitto


Keittoja tulee varmasti syötyä paljon tällä viikolla. Haluan varmistaa, että en suututa suutani, ja vältän kaikkea, mitä pitäisi pureksia enemmän.

Tämän päivän lounas on helppo sienikeitto. Laitan nyt tähän ohjeen, vaikka en tiedä kuinka helposti näitä ainesosia löytyy Suomesta. Sieninä voi kuitenkin varmasti käyttää muitakin laatuja. Nyt vain oli jääkaapissa näitä tarjolla.

Käytin aasialaisesta marketista ostamiani Beech Mushroom -sieniä. Tein tätä keittoa aikaisemmin shiitakesienistä. Silloin ensin ruskistin pannulla sipulisilppua ja ohuesti viipaloidut sienet, samoin keitin ensin udonnuudelit valmiiksi (niitä on täällä myynnissä myös valmiiksi kypsennettyinä.. näyttävät pitkiltä valkoisilta onkimadoilta!). Nyt tein vielä helpomman version.



Beech mushroomit kasvavat tiukkana kimppuna. Leikkasin kannat irti lähelta lakkeja. Kuumensin puoli litraa vettä kiehuvaksi, lisäsin kanaliemijauhetta ja sitten siihen sienien kannat hautumaan. Tein tämän jo aikaisemmin ja annoin niiden hautua kunnes liemi oli kokonaan jäähtynyt. Toivoin, että tästä liemeen tulisi vahva sienten maku.

Sitten lisäsin sienien lakit liemeen, kuumensin kiehuvaksi ja keittelin niitä pikkulämmöllä noin 15 minuuttia. Sitten lisäsin udonnuudelit mukaan ja jatkoin keittämistä 4 minuutttia. Pakkauksen mukaan udonnuudelit kypsyvät juuri 4 minuutissa. Yhdessä nuudelikäärossä on noin 80 grammaa nuudeleita, eli lounaasta ei tullut pieni vaikka jaoin sen kahtia. Pätkin nuudelipötkyn kolmeen osaan, että syöminen olisi helppoa. Suu ei vielä aukene kovin paljon, kun leuat ovat kipeinä.


Kun aika oli täynnä, otin kattilan liedeltä. Laitoin pieneen kulhoon pari ruokalusikallista valkoista misotahnaa, ja lisäsin siihen kauhallisen lientä. Misoa ei kannata keittää, siitä tulee kuulemma rakeista.  Eli lisää misotahnan joukkoon kuumaa nestettä ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sitten se  keittoon, joka ei ole enää liedellä kiehumassa.

Misoseosta kannattaa lisätä vähän kerrassaan, koska se on hyvin suolaista. Itse lisäsin keittoon vähän vettä, koska suolaa oli liikaa, ja halusin myös viilentää keittoa. Harmi, ettei kotona ollut suolatonta kanalientä. Silloin misoa olisi voinut laittaa enemmän, pidän kovasti sen mausta! 

Hyvää tuli, ja pehmeää syödä. Vähän sieniä pitää pureskella, mutta ainakaan ne eivät raavi ikeniä! Tuosta määrästä siis tuli kaksi annosta. Toinen menee jääkaappiin odottamaan huomista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti