lauantai 12. syyskuuta 2015

Kaupoissa näkyvää: Kurpitsoja syyskoristeiksi (Meijer)



Kaupat alkavat täyttyä Halloween-tavarasta ja syyskoristeista. Viime kerralla käydessäni Meijer-liikkeessä, siellä oli Halloween-osaston pystytys kesken. Otin kuvia, jotka postaan joko huomenna tai maanantaina. Tänään kuitenkin kuvia Meijerin erilaisista kurpitsoista.

Suuret kurpitsat ovat varmaan kaikille tuttuja, ja niitä oli jo myynnissä. Niitä laitetaan pihoille ja kuisteille koristeiksi. Kaiverretut eivät juuri säily viikkoa pidempään, niinpä  ne yleensä ilmestyvät vasta lokakuun puolella, tai sen lopulla, lähempänä Halloweenia. Kaivertamattomat sen sijaan säilyttävät muotonsa kuukausia, ja itse yleensä jätän ne kuistille Kiitospäivään asti, eli marraskuun loppupuolelle.

Isojen kurpitsojen lisäksi myydään pieniä, noin litteän omenan kokoisia, nimeltään 'gourd'. Ihan tarkkaa käännöstä en tälle nimelle löytänyt, mutta kurpitsojen sukulainen (kurkkukasvi) se on. Omenan kokoinen pienoiskurpitsa. Kun näin näitä ensi kertaa, olin varsin innoissani ja toivoin, että ne säilyisivät ikuisesti. Ne pysyivat hyvinä yllättävän pitkään, mutta lopulta kuitenkin lahosivat. Syötäväksi niistä ei ole, mutta ovat kivan näköisiä koristeita.



Gourdien lisäksi oli muitakin minikurpitsoja, olisivatkohan nämä enemmän pullokurpitsan sukuisia. Ainakin ne olivat enemmän pitkulaisia ja nyppyläpintaisia.


Yksi syötäväkin lajike on mukana koristeiden joukossa, alla on 'pie pumpkins' eli kurpitsapiirakkaan käytettäviä kurpitsoja. Kerran olen tehnyt kurpitsapiirakan käyttämällä piiraskurpitsaa, mutta aika iso homma siinä oli, eikä lopputulos ollut parempi kuin purkitetusta kurpitsasta olisi tullut. Nämä ovat ehkä jalkapallon kokoisia, vähän pienempiä, eivät kovin isoja. Alla olevassa kuvassa yläoikealla.


Sitten oli jotain isoja ihmeellisiä möykkykurpitsoja, joiden koko vaihteli jalkapallosta koripalloon.



Ei kurpitsa, mutta koristeeksi myydään myös kuivattuja punaisia tai keltamustia  maissintähkiä, 'indian corn'




Suurimmat kurpitsat siten ovat aikankin koripallon kokoisia. Niitä oli jo myynnissä jonkin verran. En osta niitä ennenkuin ilmat vähän viilenevät ja hinta alenee. 


Kaikki edellämainitut kurpitsat on tarkoitettu vain koristeiksi, lukuunottamatta sitä piiraskurpitsaa. Hedelmä- ja vihannespuolella oli myös muutamia kauniita syötäväksi tarkoitettuja kurpitsoja. Ne ovat yleensä suolaista syötävää, uunissa paahdettuna tai höyrytettynä. Joistain laaduista voi tehdä myös vähän lanttulaatikon tapaista muusia, maustetaan fariinisokerilla tai siirapilla, eli suolaista, mutta makeahkoa.





Kuvassa sitä ympärivuotista kurpitsavalikoimaa (plus munakoisoja).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti