maanantai 7. syyskuuta 2015

Päivän inhotus: lintupöntössä ei pesinyt lintuja vaan..


Laitoin keväällä etupihan puuhun lintupöntön.  Toivoin, että siihen pesisi joku varpusta kivempi lintu. Merkkejä pesimisestä ei näkynyt, mutta jätin sen kuitenkin rauhaan koko kesäksi. Pönttö on kiinnitetty kuusen runkoon, eli se on on suht' suojassa, eikä meillä etupihalla paljon liikuta. Mitä nyt satunnaisia puutarhatöitä ja ruohon leikkausta. Kuusi ei ole lähellä etuovea tai autotallia.

Nyt syksymmällä päätin kurkistaa sen sisään, kun olin ostanut mallin, jonka saa edestä auki. Ja heti piti hypätä kauemmaksi, kun näin, että sisällä liikkui jotain vikkelästi. Olin jo valmiina pinkomaan hyvinkin kauemmaksi, jos siellä sattui olemaan ampiaispesä. Onneksi ei.


Pöntön sisällä oli kuitenkin hyvin paljon paksua hämähäkinverkkoa, hämähäkki verkossa, murusia, jotka oletan hyönteisen kakaksi, ja paljon pihtihäntäisiä! Eli pesitty kopissa kyllä oli!

Ensimmäinen paniikki mieleen tietysti iski, että onko tuo musta leski. Niitä pelkään kovasti, vaikka en ole koskaan nähnyt, ja ne ovat täällä harvinaisia. Pihalla olen kuitenkin törmännyt ainakin muutamaan mustan lesken malliseen, enkä ole mennyt katsomaan, onko mahapuolella tiimalasin kuva vaiko ei!

Sitten nämä pihtihäntäiset! Ovat mokomat isoja, melkein parin sentin mittaisia, ja niitä oli paljon! Heti kun avasin pöntön, ne pakenivat varjoihin, ja kuvassa alareunassa näkyy muutama, salamavalo yllätti ne. Tässäpä viehättävä tarkennettu kuva:


Pihtihäntäiset ovat aika harmittomia, syövät kasveja eivätkä ole ihmiselle vaarallisia, mutta ovat äklön näköisiä. Ne pesivät koloissa ja varjoisissa paikoissa, ja minulla on ollut postilaatikossa pariskunta, joka on kuvitellut, että laatikkoni on luksushuvila.  Kun olen avannut postilaatikon luukun, ne ovat yleensä livahtaneet luukun reunasta syvälle laatikkoon, ja olen yrittänyt huiskia niitä tiehensä erilaisilla kättäpidemmillä. En halua iskeä kättä niihin postia poimiessani, tai tuoda niitä salamatkustajina sisälle.

Pihtihäntäisen englanninkielinen nimi on 'earwig',  mikä viittaa siihen, että niiden luultiin tunkeutuvan ihmisten korviin ja syövän tiensä aivoihin. Mikä mukava mielikuva!

Verkosta nappasin paremman lähikuvan:
http://www.domyownpestcontrol.com/images/content/earwig%201.jpg

Lintupöntössäni siis asui sekalainen seurakunta. Sen verran pillastuin, että hain muutaman puutikun ja kuorin hämähäkin verkot irti, ja yritin myös lakaista enimmät pihtihäntäisten kakat ulos pöntöstä. Vuokralaiset varmaan kuitenkin palaavat pikapuoliin, ja tiedän, että loppusyksyllä pönttö tulee täyttymään stink bugeista, eli metsäluteitten sukuisista haisuleista. 



Jospa ensi kesänä sinne muuttaisi ihan oikea lintu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti