keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kotitekoista mantelivoita



Erilaisten  pähkinävoitten kokeilusarja jatkui mantelivoilla. Ostin joskus ison pussin manteleita Costcosta, kun mies halusi. Ja sitten sitä ei ole tullut edes avattua. Itse olen nykyään allerginen paahtamattomille manteleille, mikä on suuri harmi, sillä ei-allergisena aikana rakastin manteleita! Tämö ei ole mitään pähkinäallergiaa, vaan liittyy koivuallergiaan. Elimistö erehtyy, ja allerginen reaktio tulee esimerkiksi tuoreista/raaoista omenista, porkkanoista, perunoista, kirsikoista, mansikoista, kiivistä, manteleista.. Lähinnä suu alkaaa kutista, mutta en riskeeraa, ja pysyn erossa näistä tuotteista kypsentämättöminä.

Mantelit ovat kuitenkin OK kuumennuksen jälkeen, eli ajattelin kokeilla mantelivoita itse paahdetuista manteleista.

Ensin halusin kuoria mantelit. Konsti on varmaan tuttu: mantelit kuorineen kulhoon, ja päälle kiehuvaa vettä. Annoin niiden liota ehkä varttitunnin. 



Kun kuoret näyttivät pullistuneen, oli helppo vain puristella mantelit kuorista. Kiehuva vesi tuntui auttavan myös allergian kanssa, mutta pidin kuitenkin kaiken varalta hanskat kädessä.





Halusin ensin kuivata mantelit, ja laitoin ne 100 C -asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi, kunnes ne tuntuivat kuivilta.


Sitten nostin uunin lämmön 175 C (350 F) -asteeseen, ja paahdoin manteleita 10 - 15 minuuttia. Kääntelin ne ja paahdoin saman verran lisää. Osa ruskistui kivasti, osa ei näyttänyt muutavan väriään. Piti kuitenkin varoa, etteivät ne kärvenny. Otin mantelit pois, kun osa oli selvästi paahtunut. Sen jälkeen annoin niitten jäähtyä huoneenlämpöön.


Seuraavaksi käyttöön tulli sitten Blendtecin twister jar, ja jauhoin mantelit pienen suolamäärän kanssa. Liekö paahtaminen vaikuttanut, mutta nämä mantelit eivät olleet yhteistyökykyisiä. Piti lisätä vähän öljyä joukkoon, ja silti voi jäi aika rakeiseksi, ja meinasin ylikuumentaan Blendteccini!


Maun puolesta olin vähän pettynyt. Tuntui, että tämä ei juuri eroa  cashewpähkinävoista, ja maku oli hyvin mieto. Mutta tämä sopii hyvin smoothieihin, ja ilman suolaa tästä voisi tekaista Nicolle herkkua. On ainakin ilman lisäaineita, ja koiruli rakastaa ydinluun sisällä olevaa pähkinävoita. Sitä on tarjolla erikoistilaisuuksissa!


7 kommenttia:

  1. Joskus olen tehnyt köyhiä ritareita ja mantelivoita laittanut hillon ja kermavaahdon alle. Hyviä oli.

    Laitatko miehellesi suomalaisia ruokia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tuo kuulostaa hyvältä! Pitääpä joskus kokeilla. Vähän kuin laskiaispulla silloin??

      Heh, mies on nirso, en uskalla yrittää mitään ihmeellistä, tai hänen mielestään eksoottista! Kahvikakuista mies tykkää, mutta en muista yritinkö saada syömään pullaa.

      Ja tosiasia on, kun leivon jotain suomalaista juttua, olen ihan tyytyväinen, kun saan syötyä sen itse! :)

      Maksapasteijaa (kotitekoista kanan maksoista) mies taisi maistaa, ja sanoi, että on OK.. mutta söin loput itse. Hapankorppuja löytyy myynnissä nimellä Finncrisp, ja ne maistuivat tuon maksapasteijan kanssa!

      Mutta ruisleipää on ikävä! Nyt kuulemma New Yorkissa on suolalainen leipomo, joka myy ruisleipää ja saa postimyynnissä! Sieltä tilaan ehkä jouluksi!!

      Poista
    2. Ranskanleipä viipaleet pyöritellään maidossa ja kananmunassa ja paistetaan voissa.

      Poista
    3. Ok, kiitos! Täkäläinen versio taitaa olla French toast: Olen tehnyt muutaman kerran, mutta kaveriksi laittanut kanelia, ja sitten vaahterasiirappia.

      Poista
    4. Toiset tekee täällä myös pulla viipaleista ja käyttää myös kanelia ja siirappia.

      Poista
    5. Jos tilaat New Yorkista ruisleipää minkä aikaa menee kun tulee perille?

      Poista
    6. www.nordicbreads.com toimittaa leipää New Yorkin leipomostaan. Verkkosivujen mukaan toimitusaika on 2 - 3 päivää. Toimitusmaksu on yli 10 dollaria, eli ei ihan halpa homma.

      Mutta jos tilaisi vaikka jouluksi, tai ensi vuoden synttäreiksi! :)

      Poista