perjantai 3. kesäkuuta 2016

Apple Chutney - kotitekoinen omenachutney



Tänä iltana laitan illalliseksi porsaankyljyksiä. Mies tykkää omenoista, mutta ei ole syönyt niitä ihan yhtä tiuhaa tahtia kuin olen niitä tuonut kotiin. Osa omenoista on alkanut nuupahtaa, ja ajattelin, että jospa tekisi niistä jotain kivaa lisuketta pois heittämisen sijasta. Osa omenoista oli jo ihan pehmeitä, mutta muuten kunnossa. Eivät siis kovin kivoja syötäviksi, mutta kelpasivat ruuanlaittoon.

Ok, mieleen putkahti omenachutney! Etsin netistä pari ohjetta, ja ihan helppotekoista. Aineksetkin (melkein kaikki) löytyivät kotoa.

Ensin kuorin ja paloittelin neljä omenaa, ja näille kaveriksi pari pientä sipulia. Omenat pilkoin pienehköiksi palasiksi, sipuli meni isoksi silputtuna.






Lisäksi tarvitsin tuoretta inkivääriä. Sitä on myynnissä  tuoreena juurena, mutta kun olen laiska, ostan sitä tuubissa tai purkissa. Omenoitten ja sipulien joukkoon sitä meni reilu ruokalusikallinen.


Lisäksi isoon kattilaan/pannuun laitetaan pari desiä tummaa sokeria. Ohjeeni käski käyttämään tumma a sokeria, siis fariinisokeria. Laitoin sen sijaan tätä orgaanista turbinadosokeria, kun sitä oli kaapin perukoilla.



Joukkoon lisätään myös siideriviinietikkaa. Käytin omenasiideriviinietikkaa, ehkä reilu desi mukaan. Mausteiksi teelusikallinen red pepper flakes.. hmmm.. crushed red pepper.. Siis punaisen chilin siemeniä? Tämä on taas jotain, jota en heti löydä suomeksi. Mausteena on ehkä varmaan tuttu Suomessakin, en vain saa mahdollista suomenkielestä nimeä mieleen.

Lisäksi pari teelusikallista suolaa.




Sitten kaikki tämä kattilaan. Ohje halusi mukaan teelusikallisen kokonaisia sinapinsiemeniä, mutta niitä minulla ei ole tähän hätään.

Lisäsin joukkoon noin kolme desiä vettä. Ohje haluaisi lisätä tämän verran tuorepuristettua appelsiinimehua. Mutta sitäkään ei ollut, ja tiedän, että mieheni ei koskisi tähän, jos mukana oli appelsiinia. Siis laitoin pelkkää vettä ja pari ruokalusikallista sitruunamehua.

Sitten sekoitetaan kaikki kunnolla, ja nostetaan lämpö kiehuvaksi. Sen jälkeen lämmön voi laskea alemmaksi, ja antaa chutneyn hautua miedolla lämmöllä 45 minuutista tuntiin, kunnes kaikki neste alkaa olla haihtunut.




Tunnin päästä oletin sen olevan valmista. Vähän nestettä oli vielä jäljellä, mutta olkoon. Jäähdyttelin chutneyta isossa kulhossa reilun tunnin jääpalojen päällä. 


Sitten laitoin sen säilytysastiaan ja  jääkaappiin. Alkuperäisen reseptin mukaan sen pitäisi säilyä jääkaapissa kaksikin viikkoa.

Maku oli ainakin tässä vaiheessa ihan kiva. Vähän hapan, mutta ei liikaa. Kunhan tulee päivällisaika, tarkistan suolan määrän ennen tarjoilua.  Ensituntumalta kuitenkin kiva sekoitus makeaa, suolaista ja hapokasta. Varmaan  hyvää possunkyljysten kanssa! Laitan tästä kommenttia vaikka huomenna!


2 kommenttia:

  1. Onko se kuin makeaa tuo omena chutney?

    Bon Appétit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kovin makeaa, vaikka pelkäsin - sokeria kun siihen tuli aika lailla. Etikka tekee sen enemmän happamaksi, mutta ihan kiva tasapaino siinä on. Itse kannattaa säädellä sokerin määrää, varmaan omenoitten happamuus- ja sokerimäärä myös vaikuttaa.

      Poista