maanantai 6. kesäkuuta 2016

Ajelulla pitkästä aikaa



Koiranpennun kanssa on tullut kökötettyä kotona jo melkein kuukausi. Kaupassa olen sentään päässyt käymään, mutta mitään varsinaisia virkistysjuttuja ei ole tullut tehtyä. Mieli tekee kamalasti jo päästä elokuviin, Captain America - Civil War pitää kyllä nähdä teatterissa! Toivottavasti jo ensi viikonloppuna voimme jättää Nicon kotiin kolmeksi tunniksi ja livahtaa Eastoniin.

Sunnuntaina sentään teimme pikku ajelun. Lauantaina oli kovia ukkoskuuroja, eikä mikään ajeluilma. Ja myrsky oli kova osisa Columbusta. Tässä meidän lähellä, ihan muutaman minuutin ajomatkan päässä oli lauantaina tapahtunut pienen tornadon touch down (virallinen Nartional Weather Service varmisti tämän todeksi). Kukaan ei onneksi loukkaantunut,. Pari taloa kärsi vaurioita, kun vinyylisivutuksia irtosi, puita irtosi maasta ja roskatynnhyrit saivat kyytiä. Meidän talossa kyllä tuntui valtavia tuulenpuuskia, mutta ei sen pahempaa.

Ensimmäisellä amerikanmatkallani olin Clevelandissa, ja siellä oli eräänä yönä tosi paha myrsky. Ystäväni vei minut ajelulla, ja muistan, että joka paikassa kuului vain moottorisahojen ääniä, kun ihmiset raivasivat kaatuneita puita pois pihoilta ja teiltä. Ystäväni kertoi, että tornado oli koskettanut maata erään hänen tuttunsa takapihalla, ja leikannut siellä olevan uima-altaan kivasti kahtia. 

Onneksi Ohio ei ole varsinaisen tornado alleyn alueella, siellä kyllä pelkäisin!

No, siis.. sunnuntaina kävimme ajelulla. Ilma oli aika pilvinen, mutta ajeluna ikana ei sentään satanut. Sen verran olin epävireessä, että en muistanut ottaa kuvia ennen kjuin melko lopussa. Ja nämäkin ovat aika tylsiä. Laitampa nyt tähän kuvia ihan tavallisista, täällä tyypillisistä taloista. Vanhemmat, joskus 60- ja 70 -luvuilla rakennetut ovat usein yksikerroksisia. Näistä kutsutaan täällä nimellä 'ranch'. 

Tyypillisemmät uudemmat talot ovat sitten kaksikerroksisia. Nykyään, kun rakennuttajat ostavat maa-alueen, ja rakentavat sen sitten täyteen omia talomallejaan, yksilöllisyys on aika kadoksissa. Aikaisemmin kadun varsi täyttyi taloista, jotka olivat kaikki eri rakentajien ja näyttivät erilaisilta, ja tämä on minusta ihan kivan näköistä.

Mutta esimerkiksi meidän alueellamme oli kaksi rakennuttajaa, Dominion Homes and Joshua Homes.  Talomalleja oli kummallakin ehkä kymmenkunta, mutta niistä on helppo nähdä mikä on Joshuan, mikä Dominionin rakentama. Säännöksiä oli, esimerkiksi kahta samaa talomallia ei saa olla vierekkäin. Talon väri oli Dominionilla valittava muistaakseni neljästä eri vaihtoehdosta, ja kaikkiin tuli samanväriset kattotiilet ja valkea autotallin ovi. 

Näissä ajelukuvissa on sentään vähän vanhempia taloja, jotka eivät ole kaikki yhdestä muotista. Suurin osa Westervillen kaupunginosasta, Sunbury Road -tien varrelta.






























4 kommenttia:

  1. Amerikkalaisten talot näyttää niin tosi suurilta.. Onko ne? Vaikka esimerkkinä tuo ruskea tiilitalo kuudennessa kuvassa?
    Jos et pahastu kun kysyn: onko teillä kuinka suuri talo? Suomessa varmaan normi on ehkä sellainen 120 - 150m2? En tosin tiedä sanoa varmaksi kun itsellä ei ole omakotitaloa. Tai tunnetko ketään kuka asuisi sellaisessa jumalattoman kokoisessa talossa? Siis paikallisten mielestä suuressa talossa? Kun on katsonut amerikkalaisia telkkarisarjoja niin kaikilla on aina omat talot, teen momeilla ja muilla. Ja hienot autot.

    Toivottavasti et pahastu kun kyselen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni vastaan kysymyksiin aina, kun pystyn! :) Papereitten mukaan, jos laskin muunnoksen oikein, meidän talo on 175 neliömetriä. Ei tämä suurelta tunnu, mutta meillä on yläkerrassa kolme makuuhuonetta ja avoin loft, eli pari, joka on oleskelutilana. Alunperin ostimme tämän kokoisen talon, kun luulimme, etta lapsia tulisi. Kahdelle ihmiselle tämä on aika suuri.

      Meidän talo on aika lailla tavallista kokoa, ainakin tällä asuinalueella. Mutta jos menee esimerkiksi New Albanyyn, jossa asuu varakasta väkeä, siellä näkee jo naurettavan isoja taloja. Mutta jos olet jonkun sortin pomo, joka järjestää kotona juhlia, kai se talon pitää olla valtava.

      Mieheni kävi aikanaan lukiota koulussa, jossa oli sikarikkaitten kakaroita, ja heidän elämänsä, autonsa ja talonsa ovat tosissaan ökykokoisia.

      Yhtenä kesänä olin pirskeissä tuommoisessa talossa. Sen paikan guest house oli jo suurempi kuin meidän talo. Täällä on ihmisiä, joilla on rahaa, mutta siten on se toinen laita.

      Tutut, joitten luona olen käynyt asuvat samankokoisissa, tai ehkä vähän pienemmissä kuin me. Eli keskiluokka asuu noin 2 - 4 mekuuhuoneen taloissa.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta :)

      Poista