keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Salamaniskun jälkeisiä korjauksia, vieläkin



Eilinen oli aika uuvuttava päivä, ainakin jotenkin henkisesti. Talossa ramppasi jos jonkinmoista korjaajaa, ja  Nico piti pitää kiinni koko päivän. En siinä muistanut syödä edes lounasta, ja illalla oli kiljuva nälkä.

Taustalla tässä on noin kuukauden takainen salamanisku jonnekin lähistölle - olen siitä kirjoittanut jo jonkin verran blogissani.  Aikaisemmin meillä kävi jo sähkömies ja kaapeliyhtiön kaveri, eli sähköt ja puhelin saatiin jo toimimaan. Puhelin on tosin kaapeliyhtiön kautta, ja on yhteydessä kaapelimodeemiin. Eli jos internetyhteys toimii, toimii puhelinkin. 

Talon turvallisuusjärjestelmä, mikä nyt taas on suomeksi oikea nimi.. siis security system, on käyttänyt varsinaista puhelinkaapelilinjaa yhteyden ylläpitämiseen.  Ja kaapeliyhtiön kaverin mukaan linjoissa oli vika juuri security systeemin boksissa. Eli systeemi kyllä toimi, mutta ei olisi pystynyt välittämään yhteyttä sitä valvovalle yhtiölle (ADT), jos olisi tullut hälytys. En nyt alkanut mainostaa tätä ongelmaa edes suomenkielisissä blogeissani ennenkuin ongelma olisi korjattu (koska olen aika lailla vainoharhainen/epäluuloinen/pelokas!)

Nyt kuitenkin päätimme upgreidata (sorry, suomenkieliset termit eivät vain nyt tule mieleen) systeemimme, emmekä vain korjata 15 vuotta vanhaa, vanhentunutta systeemiä. Ja eilen sitten tuli asentaja, laittamaan meille ADT Pulse -systeemin. Aikaa tälle piti varata 5 tuntia, ja se meni, ja vähän sen ylikin. Mutta nyt systeemi toimii älypuhelimenkin kautta. Voimme laittaa sen valmisutilaan ja normaalitilaan kännykällä, samoin valoja voi säätää päälle ja pois kännykän kautta (saimme muutaman älykytkimen). Asennamme tässä pikapuoliin myös kameran, niin että verkkoyhteyden kautta voi katsoa esimerkiksi mitä Nicolle kuuluu. 

Tiedän, että olen liian huolissani turvallisuudesta.  Osa ihmisistä ei lukitse ulko-oviaan kuin ehkä yöksi, ja jättää autotallin ovet apposen auki jopa yöksi. Varkauksia tapahtuu, mutta usein juuri, koska ovia on jätetty auki. Eihän meillä ole edes mitään arvokasta varastettavaa, ja kunnon vahtikoiran haukku kuuluu kauas. Mutta silti, haluan kunnon turvasysteemin. Nyt on parempi olo, kun systeemi taas toimii, ja uudempi (siinä on mukana myös palohälytys).

Lisää asentajia tuli mukaan, kun turvajärjestelmän asentaja sanoi haistavansa kaasua, kun tuli sisään. Olin itse ollut haistavinani ihan mietoa kaasun hajua jo salamaniskusta lähtien. Kysyin mieheltäni, eikä hän haistanut mitään. Sähkömiehet eivät maininneet asiasta, ei myöskään kaapeliyhtion mies. 

Ajattelin, että olen kai sitten vähän hullu, ja kuvittelen asioita. Ja kaasun hajua ei tuntunut joka päivä. Ennen kaikkea talo ei ollut räjähtänyt, se on aina plussaa!

Nyt kuitenkin siis asentaja kertoi, että tunsi kaasun hajua astuessaan sisään. OK, en siis ole ihan hullu, ja soitin sitten kaasuyhtiöön. Olisin kai tosissaan voinut tehdä tämän jo heti alussa, mutta luulin, että kuvittelen asioita. Minulla on vilkas mielikuvitus, ja ylireagoin herkästi. Ja luulin, että mieheni, Mr. Hawkeye, jolla on ainakin omasta mielestään yli-inhimillisen tarkka näkö ja kuulo  omaisi yhtä tarkan hajuaistin. Mutta näköjään ei.

Kaasuyhtiön mies tuli puolen tunnin sisään. Kaasuvuodot otetaan täällä vakavasti. Mutta toisaalta viime aikoina  on pari taloa räjähtänyt kaasuvuodon takia! Kuuntelin sitä odottaessani ohjeet puhelimesta: evakuoi rakennus, avaa kuitenkin ovi kaasuyhtiön työntekijälle, älä koske sähkökatkaisimiin jne.. Talo oli siis kuitenkin ollut tässä kunnossa jo pari viikkoa, ajattelin ettei se juuri nyt räjähdä. Ja turvajärjestelmän kaveri sanoi joka tapauksessa, että häntä ei saa evakuoitua, kun hänellä on työt kesken. Kiitos Mr. ADTsuperhero!

Ja kappas, meillä oli vuoto kaasuputkessa, joka johtaa meidän kaasutakkaan. Haluan nyt vaahdota tästä takasta vähän.. Ostimme talopakein Dominion Homes -firmalta. Halusimme ihan tavallisen takan, ei siis mitään kaasutakkaa, vaan sellainen, joka polttaa puuta. Iki-ihana Dominion Homes vastasi, että perkule, takaan tulee kaasuliittymä, halusittepa sitten sitä tai ei (ostimme talopaketin, jossa ei ollut paljon valinnanvapauksia).

Kaasuyhtiön kaveri informoi meitä siis siitä, että takan kaasuhanassa on vuoto. Hän sulki sen osan, ei onneksi kaikkea kaasua. Ja että meidän talomme oli sen verran vanha, että sen rakennusaikana kaasujohtoja ei tarvinnut maadoittaa. Eli tilatkaa putkimies (plummer!) korjaamaan kaasujohto ja maadoittamaan koko homma, olivat ohjeet.

Siitäpä taas soittelemaan. En olisi tiennyt, että putkimies korjaa kaasujohtoja. Nytpä tiedän. Löysin nopsasti firman, joka tekee korjauksia 24/7. Kello oli jo kolme iltapäivällä, ja mietin, että meneekö seuraavaan päivään. Security systeemin asentaja oli vielä hommissa, hänelle oli laitettu aika puoliltapäivin iltaviiteen.

Putkimies saatiin kuitenkin paikalle jo kolmen jälkeen. Hän katseli meidän takkaparkaa. Kävi ilmi, että takkaan ei pääse käsiksi helposti. Paneelit eivät aukene. Vaihtoehtoina olisi joko ottaa keraamiset tiilet irti ja sitten tehdä reikä sivupaneeliin. Tai mennä pihalla olevan savupiipun pohjan kautta. Ja pohja oli kuulemma sen verran jo vanha, että sitten pitäisi taas löytää joku, joka korjaisi sen pohjalevyn putkimiehen jäljiltä. Päätimme, että irroitetaan vain takkaan johtava kaasulinja kokonaan, kun viimeksi laitoimmne takan päälle varmaan 10 vuotta sitten.

Luulin eilen, jo että tänään iskee migreeni, sen verran hermot oli eilen pinnalla. Nyt kuitenkin kaasu ei haise eikä vuoda, ja hälytysjärjestelmä on kunnossa. Lisäksi kaasulinja on maadoitettu. Samoin sähkölinja, sen tekivät sähkömiehet jo pari viikkoa sitten. Kappas, kun sekään ei ollut maadoitettu ennen tätä (kiitos Dominion Homes and vanhat rakennusmääräykset.. ).

Nyt vielä kun saisi ne TiVon nauhurit kunnostettua, tai ostettua uudet.. sitten aletaan kunnolla puhua vakuutusyhtiön kanssa. Toivon vain, että nyt kaikki kunnostusta vaativa on löytynyt!

Security Panel

Alla pari kuvaa kellarin virityksistä (iso harmaa laatikko on meidän sähkö - öh- laatikko..fuse box,  distribution board..  sulakelaatikkoa vastaava, ei korvattavia sulakkeita vaan circuit breakereita.. En minä saa tätä veivattua suomeksi..) Jotkut noisyta ovat niitä eri linjojen maadoituksia. Mukana myös ADT:n eli turvayhtiön laatikko.









2 kommenttia:

  1. Joko olette saaneet korjattua ukkosen vaurioittamat laitteet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TiVOn diginauhurit ovat vielä kunnostamatta, tai ostamatta uudet. Miehen pitisi huolehtia niistä, mutta on ollut töissä sen verran kiireinen, että en ala nalkuttaa! Itse en ala TiVOjen kanssa pelleillä, kun mies on se tech-person, ja Tivon tili on muutenkin hänen nimissään.

      Muuta jutut ovat nyt kaikki kunnossa, tai uudet tilalla.

      Poista