maanantai 25. heinäkuuta 2016

Lauantain illallinen: Kanaa marsala


Viikonloppuna pari viikkoa sitten laitoin lauantaina illalliseksi kanaa marsala, vai liekö tälläkin joku parempi nimi Suomessa.  No, joka tapauksessa ohueksi suikaloitua kanaa ja ruskeita herkkusieniä marsalaviinikastikkeessa pastan kanssa.

Reseptinä olen käyttänyt Carrabbas-ravintolan copycat-versiota, eli jonkun verkkoon lataamaa reseptiä, jonka lopputulos maistuu melkein yhtä hyvältä kuin Carrabbaksen.

Reseptiin tarvitsin ohueksi suikaloitua kananrintaa, salottisipuleita, marsalaviiniä, kevytkermaa, ohueksi viipaloituja tummia herkkusieniä ja mausteita (lähinnä vain suolaa ja mustapippuria, jos käytät alla olevaa mausteseosta). 

Viipaloi salotit ohuiksi viipaleiksi. Jos ostat aitoa marsalaviiniä, osta mahdollisimman kuivaa. Täällä ruokakauppojen marsalat ovat yleensä hyvin makeita. Kuivat ovat taas puolestaan hyvin kalliita. Koska en halua ostaa kallista marsalaa ihan vain ruokaa varten, ostan yleensä keittotarkoitukseen varattua, Marsala cooking wine -viiniä. Siinä on mukana suolaa, eli sen kanssa kokattaessa pitää olla varovainen suolan kanssa muualla reseptissä. Mutta sherry tai vastaava käy, tai unohda alkoholi! Tästä tulee hyvää ilma marsalaakin.

Pastaksi laitoin vain kotona ollutta Trader Joen valkosipuli-basilika -linguinia. Yleensä kana marsalan kanssa on tarjolla alfredo-nuudeleita tai perunamuusia. Nuo olisivat parempia, mutta oh well.




Ensin ohuet kanan(broilerin) rintafileet maustettiin. Olen tehnyt tätä mausteseosta isomman määrän varastoon, ja siihen tulee suhteessa:

1 1/4 ts suolaa
1 ts jauhettua mustapippuria
1/2 ts jauhettua oreganoa
1/2 ts jauhettua timjamia
1/2 ts jauhettua persiljaa
1/4 ts jauhettua meiramia
1/4 ts valkosipulijauhetta

Ripottele tätä ohuitten kanafileitten molemmille puolille ja paista fileet voissa,  1 - 2 minuuttia per puoli paksuuudesta riippuen, kunnes ne ovat kypsiä. Sitten laitoin ne lämpimään uuniin folion alle odottamaan kastikkeen valmistumista.


Kanan jälkeen lisäsin pannuun voita, ja ruskistin salotit ja viipaloidut herkkusienet pikaisesti. Sen jälkeen lisäsin pannuun sekoitellen pari, kolme  ruokalusikkaa vehnäjauhoja. Sitten lisäsin sekoittaen noin desin verran marsalaviiniä, ja annoin sen kiehahtaa. Ja sen jälkeen varovasti koko ajan sekoittaen 2- 3 desiä kanalientä. Jos käytät suolatonta lientä, lisää vähän suolaa. Kunhan muistat maistella seosta ja tarkkailla suolan määrää. Minulle se lipeää turhan usein liian suolaiseksi, ja sitä on hankala korjata.


Kun seos oli tasaista ja alkoi taas kiehua, lisäsin reilun desin kevytkermaa. Nosta lämpö kiehumispisteeseen, ja sitten alenna se ihan miedoksi, niin että seos juuri ja juuri kiehuu. Mausta koko hoito suolalla ja mustapippurilla. Kuohukermakin on OK, kunhan sekoittelet seosta ja et anna sen palaa pohjaan. Määrät ovat ohjeellisia.  Lisää määrä, mikä nayttää hyvältä ja maistuu hyvältä. Maistele joka välissä!


Kun seos on vähän kiehahtanut, ja sitten paksuuntunut, lisää kanapalaset takaisin joukkoon.  Nosta lämpö kiehuvaksi ja anna muhia ja kiehua, kunnas kana on varmasti kypsää ja kuumaa: pari, kolme minuuttia. Varmista kastikkeen suolan ja pippurin määrä. Tässä vaiheessa pastan pitäsi olla valmista (älä huuhtele!). Laita pastaa lautaselle ja lisää päälle  kanaa ja kastiketta sienineen.



Kuvassa annos näyttää aika mitättömältä, mutta on maistuvaa! Olisi parempaa perunamuusin kanssa, mutta ehkä ensi kerralla!


2 kommenttia:

  1. Maukkaan näköinen annos. Pitää tehdä joku päivä .Mie tykkään kanssa kanansuikaleista ja sienistä.

    VastaaPoista