torstai 18. tammikuuta 2018

Matkijapeukaloinen talvella (Carolina Wren)


Loppuvuosi 2017 ja alkuvuosi 2018 ovat ollet kylmää ja lumista aikaa. Aloitin lintusten talviruokinnan, kun lumisateet alkoivat. Näyttää, että sitä pitää myös jatkaa vielä jonkun aikaa. 

Pihalle ovat saapuneet kaikki tutut vierailijat: varpuset, tummajunkot, kardinaalit,  sininärhet ja  kottaraiset. Mukaan mahtuu myös muutama tiainen, pähkinänakkeli ja tikkoja. Oravia perkuleita ei ole onneksi vielä näkynyt, mutta eivätköhän nekin kohta ilmesty! Pupuja on myös pihalla käynyt, aamuisin on näkynyt jälkiä   hangessa.

Naapurustossa kävellessä olen nähnyt aina silloin tällöin matkijapeukaloisia, mutta takapihalla niitä ei ole näkynyt tätä aikaisemmin. Ilokseni tiistaiaamuna kuitenkin spottasin yhden lintulaudalla! Tiesin, että näitten lintujen englanninkielinen nimi on 'wren' (somethingsomething), ja vasta Wikipediasta löysin suomalaisen nimen eli peukaloinen. Ihan varpusen kokoisia nämä ovat.

Kuvat eivät ole kovin hyviä, koska koko ruokinta-alue on varjossa iltapäivään asti. Samaten tipu ei halunnut pysyä paikallaan kovin pitkään. Onneksi se löysi siemenkakun, ja päätti pysyä sen kimpussa. Kuvia on myös vähän hankala ottaa, koska lintujen ruoka-alue on nyt ihan talon sivulla erillään koirien alueesta.

Nätti lintu, ruskean eri sävyjä ja kivat raidoitukset siipi- ja pyrstösulissa (eivät kyllä juuri kuvissa erotu). Verkosta varmasti löytyy paljon kuvia, jos hakusanaksi laittaa Carolina Wren.




























2 kommenttia:

  1. Heippa! Tosi pätevän näköinen tuo ruokahäkki. Siinä on tilaa istua kivasti. Itse väsäsin kanaverkonjämästä ja rautalangasta ja metallisesta lasipurkin kannesta omatekoisen talipallotelineen, kun oravan perkuleet puree muoviset hajalle ja vie irtonaisetkin talipallot puremalla langat poikki. Siementelineessäkin ne roikkuu kiinnitysketjussa jalastaan pää alaspäin ja kahmii posket täyteen siemeniä ja on yrittäneet senkin muovikiinnittimen purra irti ketjusta (hampaanjälkiä vaan näkyy, kun on purreet kattoakin ja kiinnityslenkki oli jo poikki) mutta laitoin vahvikkeeksi rautalankaa, niin toistaiseksi on teline pysynyt oksalla. Kiva kun postaat taas. :) terv. SK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista SK <3

      Nyt viikonlopun aikana alkoi lämmetä, ja viime yönä oli jo kunnon ukkonen! Eli nyt lumi on sulanut, ja nipoimmat linnut ovat kadonneet kun en ole laittanut ulos maapähkinöitä.

      Onneksi oravia ei ole vieläkään näkynyt,niistä oli tosissaan kyllä riesaa aikaisempina talvina. Nuo siemnehäkit ovat ollet pelastus oravien varalta, vaikka kurret kyllä ovat oppineet avaamaan niitäkin!

      Poista