keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Lihamylly yleiskoneeseen, ja sitten hampurilaisia

OK, tämän jutun kuvat eivät ole parhaita mahdollisia, enkö edes muistanut ottaa kuvia ennen aloitusta, enkä valmiista tuotteesta. Siis pöh! Mutta anyway! 

Ostin yleiskoneeseeni - KitchenAid - lihamyllyn tässä alkuvuodesta.  Suomessa aikoinaan minulla oli vastaava systeemi, ja kyllä jauhelihan laatu nousi huimasti, kun jauhoin sen itse!  Nyt sain vihdoin ostettua sopivasti rasvaisen naudanlihan palan, josta sitten tein jauhelihaa hampurilaisia varten.

Pala taisi olla rasvaisempaa osaa sirloinista, mitä sen nyt taas on, jotain takapaistia? Tykkään hampurilaisista mediumina, eli sisältä vähän punaisina. Ja siinä mukaan kai tulee pieni riski, kun liha ei kuumennu tarpeeksi. Kuitenkin luin yhden jutun, joka kertoi että, jos kokonainen lihapalan upotetaan kiehuvaan veteen 10 sekunniksi, se riittää.  Pinnan alla lihan on OK, eli toivon, että kun jauhan nyt kaiken kerralla tämän jälkeen, on turvallista syödä medium-purilaista.

Jos blogiani lukisi tuhansittain väkeä saisin varmaan kommentteja sekä puolesta että vastaan. Joka tapauksessa olen laittanut hampurilaisia ihan kaupan jauhelihastakin, medium, enkä ole vielä saanut mahatautia tai pahempaa.  Nyt tässä kotona jauhettaessa on ainakin pieni mahdollisuus saada lihasta turvallisempaa.

Kuvassa toinen ostamastani kahdesta lihamöykystä kymmenen sekunnin keiton jälkeen. Eli pinta on harmaa.



Liha meni  sitten ensin jääkaappiin, ja siiten pakastimenen 20 minuuttia ennen suikaloimista. Suikalointi paljastaa kunnon rasvakerroksen.. Ensi kerralla ostan ehkä pikkaisen vähärasvaisempaa.. Mutta hampurilaispihvit tarvitsevat rasvaa.



Suikaloinnin jälkeen panin lihan pakastimeen vielä 10 minuutiksi, Lihamylly oli jääkaapissa viilenemässä myös. 



Ja sitten alkoi lihan jauhaminen:  suikaleet menivät myllyn läpi ihanan helposti, ja lopulta kulho tuli ihan täyteen jauhelihaa.  
 




Pihveihin siitä tuli käytettyä vajaa kolmannes. Lopuista tein lihapullia seuraavana päivänä, nam!

Hampurilaisen pihveistä tulee mielestäni parhaita, kun niihin ei lisätä muuta kuin juuri ennen paistamista reilusti suolaa ja pippuria. Lisäksi painan niihin reiän keskelle, jotta kypsyminen olisi tasaista.

Paistan pihvit kovalla lämmöllä paistinpannussa 4 minuuttia per puoli. Sitten halutessasi pihvin päälle juustoviipale, pannun päälle kansi ja kuumennetaan vielä yksi minuutti.

Sämpylöiksi lämmitin toaster ovenissa pretzel bun -sämpylät.  Itse halusin purilaisiini tomaattia, suolakurkkua ja majoneesikastetta, miehelle sauteed onion -sipuleita ja ruskistettuja crimini-herkkusieniä, ja juustoa.

Lopputulos oli tosi nami! Valitettavasti siis en muistanut ottaa kuvaa valmiista hampurilaisista, mutta oli kiire saada ne pöytään, kun kaikki oli valmiina!

Maku oli paljon parempi kuin valmiista kaupan jauhelihasta tehdyistä. Vähän ekstravaivaahan tässä tuli, mutta tykkäsin! Ja lihapullista tuli myös tosi nameja! Jääkaapissa on vielä pala rasvaista possua, josta pitää laittaa italian sausagea, eli siis italialaista makkaraa. Postaan siitäkin, ellei siitä tule ensi yrityksellä ihan kamalaa!






7 kommenttia:

  1. Tulipa mieleeni taasen yksi kysymys: otetaanko teillä kengät pois jalasta eteisessä?

    VastaaPoista
  2. Heippa! Mitäs sinne kuuluu? Tulipa mieleeni tässä päivänä eräänä: otatteko te eteisessä kengät pois jalasta? Jäänyt siihen käsitykseen että kovin suomalainen tapa tämä eteisessä-kengät-pois?

    VastaaPoista
  3. En ole tässä saanut blogia aikaiseksi, kun olen ollut flunssan kourissa jo viikkotolkulla. Mies toi ensin miedomman flunssan töistä, je HETI perään ärhäkämmän.. Nyt alka ajo olla parempi olo, miutta on väsynyt olo.

    Yleensä täällä kenkiä ei oteta sisällä pois. Minä en ja mies otamme kyllä kengät pois heti sisään tullessa. Mies on täällä kyllä kai vähän poikkeustapaus, mutta kiva, ettei tarvinnut opettaa :)

    Mutta jos kavereita tulee kylään, tai menen vieraisille, kengät pysyy tiukasti jalassa! :)

    VastaaPoista
  4. Hyvää pääsiäistä sinne Amerikkaan täältä suomen lapista! Terveisiä ja rapsutuksia koirille ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja hyvää pääsiäistä myös sinne :)


      Maaliskuun kuulumisista on juttu melkein valmis, mutta en ole musitanut ladata kuvia kamerasta tietokoneelle, kun niitä on aika lailla - ja pitäisi ensin vähän järjestellä, että näkee mita kaikkea kuvissa on!

      Poista
  5. Teuvolla iski lihan himot! Naista kuvista! <3

    VastaaPoista