lauantai 15. kesäkuuta 2019

Crispy Onion Strings - uppopaistettuja sipulirenkaita



Viime aikoina olen alkanut harrastaa vähän uppopaistamista. Costcosta saa edullisesti isoja kanistereita paistoöljyä, ja ostin oikein hyvän madoliinin (leikkurin), jolla saa tosi ohuita siivuja.   Ranskalaisia olen laittanut pari kertaa, mutta niissä on aika iso homma vedessä liottamisen ja ennen kaikkea niitten kuivaamisen kanssa. Eli jos teen kotona ranskalaisia, laitan yleensä uunissa pakasteranskalaisia.  Joskus kylläkin on ihana laittaa ohuen ohuita 'matchstick'-ranskiksia rosmariinin kanssa.

Mutta tämä juttu on sipulirenkaista. Muistan kauan, kauan sitten, kun jossain TV-sarjassa päähenkilöt tilasivat  baarissa sipulirenkaita. Ja silloin ajattelin, että ovatko ne jotain sipulin makuisia ranskanperunoita. En uskonut, että kukaan voisi syödä sipulia ihan vain naposteltavana. Ainakiin silloin Suomen kaupoissa oli vain niitä pieniä, kiukkuisia sipuleita, jotka saavat taatusti itkemään pilkottaessa, ja joita kukaan ei varmaan söisi raakoina. Ei ainakaan isoja määriä.

Nyt varmaan Suomessakin on myynnissä makeita sipuleita. Täällä niitä myydään joko 'sweet onion' tai 'Vidalia onion'  - nimillä. Näistä on hyvä laittaa sipulirenkaita! Ja koska ne ovat isoja, tuollaisia nyrkin kokoisia, yhdestä riittää enemmän kuin tarpeeksi.




Raaka sipuli 'marinoidaan' ensin piimässä, ja ennen uppopaistoa viipaleet leivitetään. Yksi annos näistä riittää useammallekin, mieheni kanssa ahmimme  sydämen halusta, ja silti puolet jäi yli. Laitoin ylijäämät jääkaappiin, ja lämmitin ne seuraavana päivänä 175 C uunissa, noin 15 minuuttia pellillä ohuena kerroksena, ja namia oli edelleen!

Tarvitaan: (kiitokset: https://thepioneerwoman.com/cooking/onion-strings-oh-yeah-baby/ - vähän muunneltu tähän)

1 iso makea sipuli (Vidalia)

n. 1/2 litraa piimää (tämä sipuli oli niin iso, että piimää olisi voinut laittaa pari desiä lisää. Mutta tämä purkki oli 473 ml)

5 dl vehnäjauhoja

vajaa 1 rkl suolaa (2 tl taisi olla minulle sopiva määrä)

1/4  - 1/2 tl cayennepippuria (kannattaa olla varovainen)

2 tl paprikajauhetta

1/2 tl jauhettua mustapippuria




Mandoliinin asetus mahdollisimman ohuille viipaleille. Käytän sen kanssa tuota 'cut resistant' -hanskaa. Sipulin kanssa en ole itseäni silponut, mutta ranskalaisten kanssa veri kyllä lentäisi, jos en käyttäsi hanskaa!

Ja sitten vaan sipuli ohuiksi vaapaleiksi! Mandoliinini ohuimmalla terällä viipaleet ovat  vain 1,5 mm paksuja.  Mitä ohuempia, sen parempi!




Irrottelin renkaat toisistaan, ja sitten ne muhimaan piimään jääkaappiin, ainakin 2 tunniksi. Itse laitoin ne jääkaappiin jo aamulla.



Juuri ennen uppopaistoa sekoittelin jauhot ja muut kuivat aineet. Tämä sipuli näytti sen verran isolta, että tein jauhoseoksen puolitoistakertaisena.  Poimin sipulirenkaita piimästä pihdeillä (pihdeillä, keittiöpihdeillä, tongseilla...?), liika piimä valutetaan pois, ja renkaat jauhoseokseen. Kierittelin niitä siellä niin että ne peittyvät kokonaan jauhoihin, ja pysyivät mahdollisimman erillisinä. Ensi kerralla laitan taas reilusti jauhoseosta, ja mietin onko parempi sekoittelupaikka kuin iso kulho. Nyt loppupään renkaat meinaavat kovasti tarttua yhteen ja niistä tulee klönttejä eikä erillisiä renkaita.




Öljy kuumennetaan 375 F eli 190 C -asteeseen. Sitten renkaat sinne varovaisesti (tämä kuohuu helposti yli, jos laittaa liian suuren määrän kerralla). Paistoaika ei ollut pitkä, ehkä minuutti, pari kunnes renkaat ovat kauniin kullanruskeita. 

Paistoin omani kahdessa erässä, erien välillä kuumensin öljyn takaisin 190 asteeseen.




Öljystä reikäkauhalla ensin talouspaperin päälle:


Sitten laitoin ensimmäisen erän folion alle kulhoon odottamaan toista erää.


Rapeita ja maistuvaisia! Jos teet tämän ohjeen mukaan, ensimmäisellä kerralla kannattaa miettiä onko suolaa liikaa vai liian vähän, samoin cayennen kanssa. Itse sain näistä parhaat vasta kolmannella yrittämällä, ja minun maustemakuni ei varmaan ole sama kuin kaikilla.

Mutta jos vastaan tulee makeita sipuleita eikä uppopaistaminen pelota, suosittelen kokeilemaan. Mies on nyt näihin koukussa! =)


4 kommenttia:

  1. Nuo on minun herkkua. En ole koskaan itse tehnyt mutta tilaan joskus ravintolassa. Noihin tulee himo. Ihana dipata johonkin paprikamajoneesiin vielä... slurps...Voisikohan nuo jauhot korvata Besanjauhoilla...yleensä ne käy hyvin leivitykseen ja kikhernejauho on joissain ruoissa munankorvikkeena, siis antaa rakennetta. terv. Syyskoira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin että voisi korvata. Ohjeita verkossa näyttää olevan kikhernejauhoilla leivitettyihin vihanneksiin tai jopa sipulirenkaisiin uppopaistettuina. Niissä kuitenkin tehdään leivitystaikina jauhoista ja vedestä ensin, siihen sitten dipataan paistettavat jutut.

      Mutta kai tämän ohjekin toimii, piimäänhän ne jauhot tarttuvat. Enkä kannattaa tehdä aluksi vain pieni määrä ja kokeilla! :)

      Poista
  2. Miten pihan linnut ja muut eläinkunta teillä nyt kesän alussa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka päivä tässä on ollut pihalla hurja kaniinijahti (koirat eivät saa pupuja kiinni, mutta yritys on kova!). Siis kaneja kyllä käy, ja nämä ovat aika pieniä, siis nuoria.

      Opossumeja en ole nähnyt sitten kevään, mutta ne liikkuvat lähinnä yöaikaan. Viime kesänä pihalla olevassa kyljelleen kallistuneessa kastelukannussa oli kaksi opossumin poikasta (aika isoja, kiipesivät heti puuhun). Ne piti hätistellä pois pihalta, koirat olisivat kyllä syöneet ne. Niitä siis liikkuu alueella aika paljon.

      Kolibreja olen nähnyt vain vilaukselta. laitoin niiden ruokapaikan ulos aika myöhään, kun kevät oli myöhässä ja sitten vain satoi, satoi, satoi. Mutta se automaatti on vähän sivussa, enkä ole seurannut kovin tiiviisti kuinka paljon siellä asioidaan.

      Muita lintuja en ole nyt ruokkinut kuin talvella, mutta pihalla käy kesäisinkin paljon kardinaaleja.

      Mitään erikoisempaa ei ole pihalla ilmaantunutopossumien jälkeen. Joskus aamuisin kyllä haistan, että jossain on joko vihainen, tai auton litistämä haisunäätä. Se haju on kamala! Niitä en halua pihalle, enkä varsinkaan koirien lähelle =)

      Poista