tiistai 11. kesäkuuta 2019

Turkey chili - kalkkunachili




Laitoin tänään pitkästä aikaa kalkkunachiliä. En kokkaa kovinkaan usein valmiiksijauhetun kalkkunan kanssa, koska se pitää maustaa aika vahvasti, ja esimerkiksi kalkkunapurilaisista meinaa tulla kuivia känkkänöitä.  Joskus olen tehnyt kalkkunapullia maustaen ne aika samoilla mausteilla kuin tässä. Ihan hyviä niistä tuli, mutta tämä chili on helppo tehdä. Senkun ruskistat kalkkunan ja sipulin, heität loput ainekset sekaan ja annat muhia ainakin tunnin.

Yläkuvassa näkyy suurin osa aineksista:

kalkkunajauhelihaa 1 lb eli 454 grammaa.

yksi iso sipuli silputtuna

valmiiksi murskattua valkosipulia, 1 - 2 rkl eli maun mukaan

kanalientä,  3 - 4 dl.  Itse käytin kanaliemijauhetta ja tomaatilla maustettua kanaliemijauhetta (tykkään näistä Knorrin liemijauheista, varsinkin tuo kanan makuinen tomaattiliemi on maukasta. Täällä nämä ovat kaupassa meksikolaisten ruokatavaroitten osastolla).



jeeraa eli juustokuminaa, 2 tl

chilijauhetta, 2 rkl - enemmän tai vähemmän riippuen kuinka vahvaa chilijauheesi on

1 tl oreganoa

1 tl red pepper flakes. Siis chilin siemeniä.

1/4 tl cayennepippuria

Suolaa maun mukaan. Käytin suolattua kanaliemijauhetta, mutta tomaattikuutiot olivat suolattomia. Eli lopullinen suolan määrä kannattaa tarkistaa vasta ihan muhimisen lopulla. Parempi aluksi liian vähän!


Säilykepurkki (tölkin koko vähän reilu 400 g) kutakin (neste valutettuna pois):

maissia, pakastemaissi käy myös
tomaattia kuutioina
papuja, paria eri tyyppiä.

Laitoin aluksi vain purkin cannellinipapuja, päätin vähän myöhemmin lisätä myös purkin mustapapuja ja kikherneitä.




Ensin ruskistin sipulin ja valkosipulin oliiviöljyssä:



Mukaan kalkkuna, ja paistinlastalla se pilkotaan ihan pieniksi muruiksi.



Sitten sekaan tomaatit, pavut, maissi ja kanaliemi.







Sitten vain annetaan chilin kuumeta  kiehumispisteeseen, ja sitten haudutellaan miedolla lämmöllä ainakin tunti. Suolan määrää voi tarkistaa nyt jo tässä vaiheessa. Jos sitä on tulluit liikaa, voi lisätä vaikka purkin maissia tai papuja.

Hautumisen lopussa kannattaa sitten varmistaa se suolan määrä, varsinkiin sen mukaan, mitä tämän kaverina tarjoaa. 

Itse ensin  maistelin chiliä vähän tortillalastujen kanssa. Sitten söin kulhollisen ihan sellaisenaan. Loppu menee pakastimeen annospusseissa, ja osa menee varmaan spagetin kanssa. 

Verkossa on paljon ehdotuksia, tätä voi esimerkiksi  tarjoilla tortillalastuilta juuston ja kermaviilin kanssa (nachos).





5 kommenttia:

  1. Voi hei Mia, ihanaa! Viimein olet heräillyt kirjoittelemaan. Olen monesti käynyt katsomassa ja ollut vähän huolestunutkin että miten pärjäilet. Kovasti olen kaivannut juttujasi. Tulen lueskelemaan tänne nyt kun taas saa kuulla uutisiasi sieltä Rapakon takaa. Ihanaa kesää nyt heti kaiken alkuun sinulle! Terveisin Syyskoira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyskoira!!!! <3 Onpas kiva kuulla sinustakin, ihana, että olet pitänyt blogiani silmällä!

      Ainakin nyt on tuntunut kivalta alolittaa taas kirjoittaminen, toivottavasti innostus jatkuu. Pitäisi vaan päästä ulos talosta ja ottaa kamera, tai ainakin kännykkä matkaan, ja kuvia!

      Kaunista alkukesää Suomeen <3

      Poista
    2. Kiitos! Täällä on ihana kesä kyllä, ja lomaa odotellaan. Ikävä kuulla Nicon epilepsiasta, kun muistaa kuinka tuskallista oli Kimin ja Susin kanssa. Onko siihen tehoavaa lääkettä vai pitääkö kohtauksiin vaan tottua? Onko Tiny terve? Kivoja sinun eläinpostaukset, sirkkoineen, opossumineen (eksoottista täältä katsoen!). :D Eläinkunta on niin erilaista siellä. Ruokajutuista puheenollen. Mä muuten hankin viimein oman pastakoneen (Marcato) ja pyörittelen itse nyt sitten kikhernejauhosta pastaa. Hyvää tulee ja onnistuu mainiosti vaikkei ole vehnäjauhoa mukana. Helppoa, kun ei tule kuin jauhoa, munaa ja vähän öljyä ja se on siinä. Arkiset ruokapostaukset on kivoja, kiitti! Olen niin iloinen kun olet taas messissä. t Syyskoira

      Poista
    3. Nicolla on lääkitys,jonka pitäisi estää kohtauksia ainakin jonkun verran. Medvetsin neurologi kuitenkin sanoi, että Nico tulee saamaan kohtauksen joku päivä ihan lääkityksenkin kanssa. Toivotaan kuitenkin parasta!

      Vahvempia estolääkkeitäkin kuulemma on, mutta niitä ei tarvita jos kohtauksia ei ala tulla kovin usein, tai monta putkeen.

      Pastaa en ole tehnyt kotona pitkään aikaan! Minulla on kyllä pieni kammesta veivattava pastakone, varmaan samantapainen kuin tuo Marcato.

      Joskus kyllä mietin, että jos ostaisi lisäosan tuohon stand mixeriin - niitä käytetään kaikissa kokkiohjelmissa, ja olisihan se kiva kun ei tarvitsisi kuin syöttää pasta koneeseen. Mutta enhän minä pastaa niin paljon ja usein tee ettenkö sitä pystyisi käsin kampeamaan! :)

      Ostin jokusen aikaa sitten pari pientä pussia squid inkiä, siis mustekalan mustetta, juuri itsetehtyä pastaa varten. Sitäkin pitäisi kokeilla.

      Kikhernejauhoa olen kaupoista etsinyt aina silloin tällöin, kun siitä aikanana mainitsit. Taisi olla, että sitä ei ollut helppo löytää. Mutta varmaan Whole Foodsissa on, ja voin tilata Amazonista.

      Tuon laitankin kauppalistalle, ja katsahdan ensi viikolla, onko Meijer-myymälässä!

      Mukavaa viikonloppua, kiitos paljon kommenteista! <3

      Poista
    4. Kikhernejauho kulkee nimellä Besan flour tai Gram flour. Se on siitä mainiota, kun on itsessään proteiini,- rauta-, jne jne ravinnepitoinen, että on täyttä ravintoa itsessään, pelkän voikastikkeenkin kanssa, missä parmesanit, ja salviaa mausteena ja siten hyvä alkuruokakin.Ja on tosiaan gluteenitonta.

      Hyvä kun lääkitystä on ja helpotusta tilanteeseen. Mukavaa viikonloppua! SK

      Poista