keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Kiitospäivän ateria




Kiitospäivän kalkkuna oli tänä vuonna siis suuri, 12-kiloinen. Kalkkunat ovat yleensä aina pakastettuja, ja niiden sulattaminen vie noin viikon verran jääkaapissa. Kalkkunat ovat yleensä aina myös tarjouksessa, eli hintalappuun merkittyä hintaa, 63 dollaria, en joutunut pulittamaan. Butter Ball -kalkkunat ovat normaalisti aika kalliita kilohinnaltaan, mutta tarjouksessa tämä taisi maksaa 99 senttiä per pauna.



Aterian valmistelu alkoi  täytteen tekemisellä. Halusin, että se ei ollut tulikuumaa siinä vaiheessa, kun aloin survoa sitä linnun sisuksiin. Niinpä täytteen valmistus alkoi jo heti aamukuuden jälkeen. Siinä mielessä pääsin helpolla, että ostan Stove Top -merkin pakkauksia, jotka sitten vain sekoitetaan kiehuvan veden ja siihen sulatetun voin kanssa.

Täyte jäähtymässä ja odottamassa kalkkunaa.

Yleensä teen itse pienen yrttimaustesuolaseoksen, jonka hieron kalkkunan pintaan nahan alle. Seoksesa on suolaa, jauhettua mustapippuria, rosmariinia, timjamia ja tänä vuonna lisäsin tuoretta ryytisalviaa.


Nahan alle yrtiiseoksen jälkeen laitoin reilun kimpaleen voita, ja sitten vielä yrttiseosta pinnallekin.




Sitten täytettä kalkkunan sisuksiin:


Hah haa, vasta tässä vaiheessa huomasin, että normaaleille kalkkunoille sopiva paistoastia on vähän liian pieni tälle tipuselle.  No, mahtui se kuitenkin sinne, laitoin komeuden varmuuden vuoksi uunipellille ja alle foliota, mikäli siivistä alkoi tippua rasvaa.




Lopuksi sitten se kikka, joka saa aikaan kauniin ruskean pinnan ja pitää linun kosteana: voi-valkoviiniseoksessa uitettu sideharso.



Sideharsoa valellaan voi-viiniseoksella noin 30 -  45 minuutin välein. Jos seos loppuu, sitten pannuun valuneella nesteellä. Itse en päässyt edes kajoamana pannuun, kun kalkkuna oli niin suuri. Tein ekstrasuuren määrn nestettä, ja lopuksi käytin ihan kanalientä.



Harson voi ottaa pois ennen paistoajan loppua, jotta varmistaa kauniin ruskean paistopinnan. Kalkkunani oli uunissa noin 7 tuntia.





Täyte täytyy kalkkunan kypsyttyä lusikoida pois kalkkunasta ja laittaa uuniin kunnes se on varmasti täysin kypsää. Samalla tein kastiketta paistoliemestä, ja valmistin myös perunamuusin. Pottumuusista ei tullut otettua kuvaa, mutta eipä tyuo ulkonäöltään tavallisesta muusista poikennut!

Ja karpaloista keitin tosi hyvän hillon. Siitä jäi myös kuva ottamatta.



Alla valmis kiitospäivän tarjonta - annoksesta tosin puuttuu karpalohillo. Kaveriksi korkkasimme pullon Pinot Noiria. Olisi pitänyt laittaa kauniimmat lasilautaset, mutta täsä vaiheessa alkoi olla uupunut olo. Kalkkuna oli sen verran painava, että selkään sattui joka kerta, kun vedin peltiä uunista sideharson valelemista varten. Samoin pannun uuniin laitto ja sieltä pois nostaminen ei ollut helpointa selälle.



Kalkkunasta olemme syöneet tähän menessä kolme kertaa. Loput pakasin pakastimeen, ja siitä tuli neljä kahden hengen annosta. Eli ihan hyvä määrä: ja oli namia!




4 kommenttia:

  1. Huomenta, heräsin klo 01.00 suomen aikaa. Tuli nälkä....onpa hyvän näköinen kalkkuna.....ei yllätä,et oot ollu kalkkunakoomassa...ite oon pari kertaa paistanu joulukinkun ja en ala siihen touhuun enää, yksin ei tartte isoa kinkkua. Nyt ukkelisi oli tyytyväinen kalkkunan kokoon? Ku selkäsikin kipeäksi sait nostella jättilintua. Kaikkea hyvää Teille!!!!! :)))) jaana ja kiitos kun blogitit taassen

    VastaaPoista
  2. Sait tänäkin vuonna todella kauniin paistopinnan aikaan. Makukin on varmasti tosi hyvä ja paras ollakin kun on kuitenkin hieman suuritöinen vaikka valmista täytettä käytätkin. Mikä on järkevää kuten aikaisemmin on todettukin.
    t: Stripps

    VastaaPoista