torstai 1. syyskuuta 2016

Kaasua...



Jokusen aikaa sitten kerroin, kuinka kesäkuinen salamaisku oli aiheuttanut kellarissa kaasutakkaan johtavassa putkessa pienen vuodon. Tämä korjattiin, eikä sen jälkeen ole sisällä ollut ongelmia kaasun tai kaasun hajun kanssa.

Pari viikkoa sitten luulin haistavani kaasun hajua, kun käytin Nicoa takapihalla. Ajattelin kuitenkin, että ollaanhan tässä ulkona, joku naapuri  on varmaan sytyttämässä kaasugrilliään illallisajan lähestyessä.

Mies tuli töistä, söimme iltaruuan ja katsoimme telkkua, kun ovikello soi kahdeksan jälkeen. Siellä oli naapuri, joka kertoi, että meillä ulkona on kova kaasunhaju, ja meidän kaasumittari sihisee. Siinäpä mies soitti Columbia Gas -kaasulaitokselle, ja minä nappasin Nicon ja käsilaukun, ja sitten eikun ulos evakkoon odottelemaan kaasulaitoksen väkeä.

Ulkona leijui tosiaan vahva kaasunhaju, ja sihinän kuuli. Painuin tukka putkella siinä parin, kolmen talon päähän. Sitten alkoikin kuulua paloautojen sireenien ääntä. Kaasulaitokselta oli kai soitettu hälytysnumeroon, kyseessä kun ei ollut välttämättä mikään pieni vuoto.

Ensimmäinen iso paloauto kääntyi talon, eteen.. ja kuulin lisää sireenejä. Saimme loppujen lopuksi paikalle kolme suurta tikasautoa! Jau.. Mies meni juttelemaan palomiesten kanssa. Kaasuyhtiön puolelta yleensä aina varoitellaan, että jos mennään paikalle eikä kukaan avaa ovea, siitä saatetaan mennä läpi. Minä arkajalka pysyttelin kauampana. 

Odottelin siinä jonkun aikaa. Talo ei ollut räjähtänyt, ja kaksi paloautoa lähti jo pois. Sitten lähti kolmaskin, ja mies tekstasi, että missä olet, tule kotiin. Mitäkö oli tapahtunut? Ensinnäkin, palomiehet sulkivat taloon johtavan kaasun, ja vuoto oli ulkopuolella, niin että sisällä oli turvallista. Vuoto aiheutui siitä, että metallisen kaasumittarin tms. ulkoseinässä olevan pönikän kyljessä oli reikä, josta kaasua suihkusi ulos! Ylimmässä kuvassa se näkyy,  mies ehti ottaa kuvan ennen kuin mittari vaihdettiin.

Siinä mies oli palomiesten kanssa miettinyt, että mitä on tapahtunut. Paljomiehet sanoivat, että joskus näitä kaasuvuotoja tulee, kun joku törmää mittarin esimerkiksi ruohonleikkurilla. Meidän tapauksessa tämä ei oikein vaikuta todennäköiseltä. Kolo oli mittarin sivussa, kohdassa jonne ruohonleikkurilla ei oikein pääsisi, tai silloin talon nurkkakin olisi lommoilla. Ja sekä meidän että naapurin nurmikot selvästi rehottivat pitkinä eikä niitä ollut juuri leikattu.

Mieleen minulla tuli heti kauhukuvat sotakirveen kanssa heiluvasta vandaalista, joka oli päättänyt räjäyttää meidän talon! Luulisin, että joku olisi silloin nähnyt jotain, ja ehkä ilmoittanut poliisille. Mutta mielikuva nyt ei päästä kadonnut.

Seuraavana päivänä tein poliisille ilmoituksen internetin kautta. Kukaan ei  soittanut tai ilmaantunut keräämään lisätietoja, eli se siitä. Mutta kaiken varalta halusin tehdä tuosta ilmoituksen. Ihan siltä varalta, että joku tosissaan iski reiän meidän mittariimme! Minulla ei ole hajuakaan, miten tuo lommo on syntynyt.  Mutta ei kai tuommoinen ihan itsestään synny? Ja mittari on siis talon sivuseinässä. Jos joku pelleili sotakirveen tai ruohonleikkurin kanssa ja teki tuon vahingossa, hänen kyllä oli pitänyt peruuttaa meidän pihaan aika vauhdilla ja suurella massalla.

Pari päivää siinä meni, että kävin aina välillä ulkona haistelemassa kaasua ja tarkistamassa, että mittarissa ei ole hyökkäyksen merkkejä.

Columbus Gas -yhtiön miehet ilmestyivät paikalla jo samana iltana, mikä oli iloinen yllätys. Luulimme, että kaasu olisi suljettuna ainakin aamuun asti, jolloin myös kuuma vesi olisi todennäköisesti haaleaa (kellarin vedenlämmitin toimii kaasulla). Uusi mittari (alakuvassa) oli asennettuna noin puolessa tunnissa, kaverit avasivat suljetun kaasuyhteyden, tarkistivat, että kaikki on kunnossa kellarissa ja toivottelivat hyvät yöt.

Toivon nyt, että kaasuun liittyvät tapaukset alkavat olla lopussa.  Ja että alueella ei liiku vandaaleja sotakirveitten kanssa...


13 kommenttia:

  1. No voi hitto! Tuollainen on varmaan aika kuumottelevaa!
    Onneksi mitään ei sattunut, mutta olisihan tuo nyt oman mielenrauhan takia hyvä saada jotenkin selvitettyä.

    Itse laittaisin heti riistakameran kuvaamaan mittaria.
    T. Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kameroiten laittaminen on käynyt mielessä :)

      Poista
  2. Tosi inhottava juttu :/ Jotenkin kyllä ajattelisin että jos olisi kirveellä lyöty niin ajattelisi että tuo jälki olisi silloin syvempi? Kun miettii että jos joku tulisi vartavasten huitaisemaan tuota niin olisiko silloin ladannut niin että olisi kunnon jälki? Siksi päättellisin tuon olevan juurikin joku vanhinko osuma, mutta tosin jos sanoit että on sellaisessa paikassa että ei oikein voi vahingossa mikään osua.. Ärsyttävää kyllä ja se mielikuvistus saattaa lähteä laukkamaan oikein reippaasti yön pimeillä tunneilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän jälkeen ei ole ollut ongelmia, lienee jää ikuiseksi arvoitukseksi. Olen jo rauhoittunut asian suhteen, en nyt usko että joku ihan tahallaan mittarin rikkoi.

      Poista
  3. Onhan siellä kaikki hyvin..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talo ei ole räjähtänyt ja kaikki on hyvin. En vain ole saanut juttuja aikaiseksi ja unohdin ihan tsekata kommentitkin. Kotona on ollut vähän kiireitä ja olen pysynyt poissa somesta :)

      Kiitos huolenpidosta :)

      Poista
  4. Ei ole tullut kuvia/videoita Nicosta ja muutakaan juttua???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorry, pienellä some-tauolla :) Juttuja alkaa tulla taas ensi viikolla, toivbottavasti.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Valitettavasti laiskottelen vieläkin blogin suhteen.. Ensi viikolla otan kyllä itseäni niskasta kiinni, jos saisi taas juttua! <3

      Poista
  6. Hei Mia, minäkin kaipailen sun blogia, Nicon ja sun kuulumisia. Joo, tollanen juttu jää vaivaamaan ketä tahansa, pidä blogilomaa niin paljon kun tarpeellista. Täällä Suomessa, Hesassa syksy pitkällä, päivälämpötilat 2 - 5 astetta plussalla enää. Terveiset Teille koko porukalle Ohioon! Ps oliko palomiehet komeita? Itse olen ihastunut eläk olevaan palomieheen, pari krtaa käyny mun luona, päästiin suuteluasteelle ja mut tais jäädä siihen... tätä ukkelia jännittänee..... :( jaana. Voikaa hyvin :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Palomiehet ovat kyllä täälläkin ihan kivan näköisiä, heitä näkee usein tässä lähellä olevassa ruokakaupassa. Se on paloasemaa lähin ruokakauppa, ja he tulevat yleensä tikasautolla ruokaostoksille! (se kai on se useimmiten käyttämätön paloauto..)

      En vaan tunnu saavan juttuja vieläkään aikaan. Kuvia on kyllä sentään aika lailla syyskuulta ja lokakuulta, ja Nico kasvaa komeaksi. Kun nyt saisi tämän writer's blockin taka-alalle.. :)

      Poista