perjantai 5. kesäkuuta 2015

Costcon kala- ja äyriäisvalikoimaa


Red Snapper

Costcossa mainostettiin 'kalapäiviä' täksi viikonlopuksi. Muutama lisätiski oli jo pystyssä, en tiedä kuinka paljon tavallista suurempaa valikoimaa on tarjolla. Yleensä viikonloppuisin Costcon käytävät ovat täynnä erilaisia maistiaiskojuja, tuote-esittelijöitä ja sitten näitä kalatiskeja.

Kirjoitan tässä nyt 'tuoreesta' valikoimasta, vaikka esim. katkarapujen kohdalla lukee 'previously frozen' eli 'aikaisemmin pakastettuna ollutta'.  Mutta kaikki tämänpäiväinen on valmista kokattavaksi, eikä tarvitse enää tässä vaiheessa sulatusta. 

Red Snapper on kala, jota usein näkee telkun kokkausohjelmissa. En taida olla sitä koskaan maistanut, en ainakaan tuoreena. Oletan, etta kalatiskilla lillivät punertavat kalat ovat juuri näitä snappereita. Jos eivät ole, niin ei ole hajuakaan mikä kyseinen kala on. Tämä tiski oli ainoa, jossa ei ollut nimiä tai hintoja. Snapperin lisäksi oli hummerin pyrstöjä (lobster tails) ja kampasimpukoita (scallops). Kummankin hintakyltissä luki pienellä, että previously frozen.


Vasemmalla hummerin pyrstöjä, oikealla kampasimpukoita.

Farmeilla kasvatetut tiikerikatkaravut olivat myos aikaisemmin pakastettuina. Tosin luin jostain, etta suuri osa katkaravuista jäädytetään jo pyyntialuksella. Ja nämä ovat peräisin Vietnamista niin etta parempi, kun olivat kunnolla jäässä matkan ajan.

Tiger Shrimp - tiikerikatkarapuja.

Seuraavalla tiskilla oli jo valmiiksi keitettyjä  kuningasravun jalkoja ja pihtejä, ja taskurapuja. Kerran olen ravintolassa syönyt ravun jalkoja. Ihan hyviä, mutta ruokailuun meni noin kolme tuntia, kun sisuksia piti kaivaa tikulla, imeksiä ja etsiä ravun lihan suikaleita.  Taskurapuja en ole koskaan maistanut.



Tuossa oli tämänpäiväinen erikoisvalikoima. 'Tavallisella' (tuore)kalaosastolla oli sille tyypillinen valikoima. Costco tarjoaa Atlantin lohta - nahattomana, ruodottomana fileenä. Hintakyltin mukaan fileeseen on myos lisätty väriä.  Lohen kun pitää olla lohen väristä..

Usein on myös jotain muuta lohikalaa, tällä kertaa Sockeye Salmonia eli punalohta, fileenä, mutta nahan kanssa. Se on pienempi kuin merilohi, ja sen liha on hyvin kirkkaan oranssinpunaista nimensä mukaan.  Tarjolla oli myös Steelhead -lohta.

Atlantin lohta - nahatonta, ruodotonta, väriä lisätty...
Punalohta  (sockeye salmon).

Lohivalikoiman lisäksi oli myos tiikerikatkarapuja, nämä Indonesiasta.  Niiden lisäksi tänään tarjolla oli tuoreita littleneck-simpukoita (littleneck clams) ja sinisimpukoita (mussels), molemmat kuorineen.

Tiikerikatkarapuja.


Littleneck Clams.

Mussels - sinisimpukoita

Tavallinen tuorekalavalikoima koostuu mm. kuhafileistä (walleye), turskafileistä  (cod), tilapiasta - pelkkänä fileenä tai leivitettynä.  Tänään oli myos tonnikalapihvejä, joskus on myos miekkakalapihvejä. Taimenia (trout) oli myynnissä  yllättävästi kokonaisina, ei vain fileinä. Yksi kalleimmista kalafileista on halibut (eli ruijanpallas.. tuota Suomenkielista nimeä en ole aikaisemmin tiennyt!). En ole koskaan maistanut (mutta ainakin Gordon Ramsey tykkää laittaa sitä Hell's Kitchenin  ruokalistalle!)

Kuhafileita (walleye)

Vasemmalla turskafileitä (cod), oikealla tonnikalaa (tuna)

Taimenta perkattuna (trout)

Halibut - ruijanpallasta

Tilapiaa, paljaana ja leivitettynä.


Kala ei ole täällä yhta tuoretta tai helposti saatavilla kuin rannikoilla, puhumattakaan Suomesta.  Lohta ostan aina silloin talloin, en juurikaan Costcosta. Valmiiksi pakattu kalafilee ei houkuta, se alkaa haista pahalta jo kauan ennen viimeistä käyttöpäivä. Kun haluan lohta, ostan pari palaa Krogerin kalatiskiltä. Sielta olen aina saanut hyviä, tuoreita, paksuja paloja.

Tilapiaa olen ostanut Costcosta tuoreena, ja siita on tullut ihan hyvää. Maku on mieto. Turskaa ostin kerran, ja sen paistamisen  jälkeen talo haisi viikon kalalta ja mies oli repiä tukkansa irti!  Aina silloin tallöin ostan pakastettuja ei-keitettyja katkarapuja ja laitan joko scampia tai thairuokaa. Tiikerikatkarapuja olisi kiva kokeilla, ne voisivat olla nameja grillattuina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti